Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

KORUPCIJA U SRPNJU 2022. GODINE

03.08.2022.

UHIĆEN BIVŠI MINISTAR TOMISLAV TOLUŠIĆ

Jutarnji list objavio je da je 07.07.2022 u Virovitici uhićen bivši ministar Tomislav Tolušić. O akciji se oglasio i Ured europskog javnog tužitelja priopćivši da su u Hrvatskoj uhićene dvije osobe zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabu položaja i ovlasti.

"Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, 7, srpnja 2022. provodi hitne dokazne radnje", stoji u priopćenju.

Navedene radnje odnose se na dvije osobe zbog sumnje na počinjenje subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru, koje je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta dva natječaja sufinancirala je Europska unija.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Osijek po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta (subvencijska prijevara, zlouporaba položaja i poticanje na zlouporabu položaja).
Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su dvije osobe s područja Policijske uprave virovitičko-podravske, jedan bivši državni dužnosnik i jedan zaposlenik tijela državne uprave.
U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja, prenosi Jutarnji list.

 

NAČELNIK MURTERA TROŠIO JAVNI NOVAC U AUSTRIJSKOM BORDELU

Načelnik općine Murter-Kornati, Toni Turčinov, službenom je karticom plaćao usluge u austrijskom bordelu, doznaje Telegram koji je i u posjedu računa koji to, kako tvrde, nepobitno dokazuju.

Sredinom travnja 2019., između 1:37 i 3:38 ujutro, u klagenfurtskom klubu La Cocotte triput je upotrijebio općinsku karticu. Dvaput je ispeglao iznose od 600 eura i jednom 360 eura, potrošivši tako u jednu noć ukupno 1560 eura proračunskog novca.

U međuvremenu, ugašeni klub La Cocotte nesumnjivo je doista bio legalni bordel; tako se uredno i oglašavao. Na službenim stranicama reklamirali su kako nude ‘erotično iskustvo‘ s non-stop show programom, a gosti su mogli birati intimno druženje s 10 do 15 djevojaka u sedam zasebnih soba na dva kata.

Nezavisni načelnik Turčinov Općinu vodi od 2016., kada je izbore dobio kao kandidat koalicije HSS-HNS.

Nedugo nakon toga podnio je ostavku: „Kako bih spriječio daljnje medijske napise i pritiske na svoju obitelj i suradnike donio sam odluku da se povučem iz javnosti, kao i da podnesem ostavku na mjesto županijskog vijećnika u Županijskoj skupštini Šibensko-kninske županije kako ne bih nanosio nikakvu štetu svojim suradnicima i aktualnom županu.“

 

VELIKA AFERA U VSOA-i

Index.hr prenosi da se zbog pronevjere 2 milijuna kuna istražuje djelatnike VSOA-e, kako piše Jutarnji list, navodeći da je s lažiranjem troškova u inozemnim misijama bio upoznat i jedan od pomoćnika ravnatelja i to je tolerirao.

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić zatražio je od Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost i ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) generala Ivice Kindera očitovanje o informacijama da je veći broj zaposlenika te agencije lažirao troškove i nenamjenski trošio novac koji su dobivali za posjete misijama u Poljskoj, Litvi i Libanonu te su tom prilikom pronevjerili oko dva milijuna kuna.

Hajdaš Dončić je također zatražio da se očituju je li se to zaista dogodilo i je li o svemu obaviješteno Državno odvjetništvo. Predsjednik Odbora smatra da bi njihova očitovanja mogao dobiti u vrlo kratkom roku.

Pronevjeru novca pripadnici Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost utvrdili su tijekom dva nadzora rada VSOA-e.

Prije nekoliko tjedana stigli su u rutinsku kontrolu nadzora rada VSOA-om i tom im je prilikom jedan od zaposlenika ukazao na nenamjensko trošenje novca. Sve informacije o ovom velikom skandalu obavijene su oznakom tajnosti, a prema neslužbenim informacijama, s pronevjerom sredstava bio je upoznat jedan od Kinderovih pomoćnika te je tolerirao i to i lažno prikazivanje troškova za putovanja.

Pripadnici VSOA-e odlazili bi u posjet u neku misiju te bi za troškove, primjerice, uzeli 30.000 kuna, a potrošili bi 10.000. Razliku ne bi vratili niti bi potrošeno pravdali računima. Nadzornici su nakon prikupljenih prvih informacija ubrzo stigli u dodatni nadzor.

Prema neslužbenim informacijama, o svemu su obavijestili predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Zasad nije poznato jesu li izvješće uputili i Državnom odvjetništvu te je li DORH otvorio izvide u ovom slučaju.

Ova velika afera događa se u trenutku kada se VSOA još nije oporavila od sličnog skandala u kojem su njezin bivši ravnatelj general Darko Grdić i njegov zamjenik general Ognjen Preost u prosincu prošle godine osuđeni jer su novac namijenjen specijalnim poslovima isplaćivali jedan drugom i koristili ga za osobne potrebe. Pritom je država oštećena za oko pet milijuna kuna, piše Jutarnji list.

 

ŽARULJE ZA 11 MILIJUNA KUNA

Index.hr prenosi da je gotovo 11 milijuna kuna težak natječaj za modernizaciju javne rasvjete grada Dubrovnika srušen je zbog sumnje na pogodovanje.

Čak tri tvrtke uputile su žalbe Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM). To je tijelo dokazalo da su u pravu kad tvrde da je na natječaju mogla biti kupljena roba samo jednog proizvođača. Uz to su pronađene i druge nepravilnosti.

Zaustavljen je cijeli natječaj. Raspisan je bio kako bi se modernizirala osvijetljenost gradskih ulica i postavilo 3739 LED rasvjetnih tijela. Kao odgovorna osoba ispred naručitelja naveden je HDZ-ov gradonačelnik Mato Franković. Poslali smo mu upit, no do objave članka nismo dobili odgovor. 

Procijenjena vrijednost nabave iznosila je 10.960.000 kuna. Trebali su biti potpisani ugovori o nabavi i postavljanju robe, no cijeli postupak je stopiran budući da je Državna komisija ocijenila da je dio dokumentacije, kako navode u rješenju, zahvaćen nezakonitošću.

 

BIVŠI SABORSKI ZASTUPNIK MORA U ZATVOR ZBOG PODMIĆIVANJA NOVINARA

Poslovni.hr prenosi da optužnicom iz ožujka 2018. USKOK tereti Lucića da je 26. srpnja 2017. u Požegi novinaru Hedlu, koji je prikupljao informacije o njegovim poslovnim i financijskim transakcijama kao zastupnika u Hrvatskom saboru te njegovih tvrtki, ponudio novčanu nagradu da ne piše o informacija koje je prikupio jer bi mu članak štetio kao saborskom zastupniku i poduzetniku.

Lucića se teretilo da je u telefonskom razgovoru, kojeg je Hedl snimao, novinaru rekao kako će mu za nepisanje teksta platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće te da novac “nije u pitanju”, a sve u cilju da prikupljene informacije o njemu i njegovim tvrtkama ne bi bile javno objavljene.

Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske u sjednici održanoj 7. lipnja 2022. prihvatilo je žalbu državnog odvjetnika, te je preinačena presuda prvostupanjskog suda u odluci o kazni na način da se optuženi F.L. osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine za davanje mita umjesto, rada za opće dobro.

Tom odlukom ujedno je i odbijena kao neosnovana žalba optuženika, priopćeno je s Vrhovnog suda.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud, nakon što je pravilno utvrdio olakotne okolnosti na strani optuženika (neosuđivanost, roditeljstvo i životnu dob) te okolnosti precijenio, zanemarujući činjenicu da je optuženik počinio teško koruptivno kazneno djelo prema novinaru, čime je grubo povrijedio odredbu članka 38. Ustava RH kojom je zajamčena sloboda mišljenja i izražavanja misli, koja obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa, iako je kao zastupnik u Hrvatskom saboru bio dužan štititi i promicati prava građana zajamčena Ustavom RH.

 

USTAVNI SUD ODBIO SANADEROVU TUŽBU

Index.hr prenosi da je ustavni sud odbacio ustavnu tužbu bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera kojom je tražio ukidanje presude na šest godina zatvora zbog primanja mita od čelnika mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović Hini je potvrdio da je Ustavni sud odbio Sanaderovu tužbu. Dodao je i da o tužbi Hernadija koji je osuđen u odsutnosti na dvije godine zatvora Ustavni sud još nije raspravljao.

Presudom zagrebačkog Županijskog suda, koju je Vrhovni sud potvrdio u listopadu prošle godine, Sanader i Hernadi osuđeni su jer su se dogovorili da će za mito od 10 milijuna eura osigurati zaključenje neosnovanih izmjena ugovora koji se odnosi na hrvatsku naftnu kompaniju Inu, u kojoj država ima vlasnički udio.

Tim izmjenama ugovora, istaknuo je Vrhovni sud, trebalo je omogućiti mađarskom MOL-u prevladavajući utjecaj nad domaćom naftnom kompanijom. Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju nerentabilnog plinskog poslovanja iz domaće naftne kompanije koji će u cijelosti preuzeti Hrvatska.

Vrhovni sud navodi da je Sanader, koristeći svoj položaj i autoritet, osigurao da vlada RH zaključi takve ugovore kojima su prihvaćeni zahtjevi MOL-a "postavljeni tijekom pregovora u vezi zaključenja ovih ugovora". Hernadi je, pak, kao protuuslugu za zaključenje ovih ugovora osigurao isplatu 10 milijuna eura Sanaderu.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2022 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica