Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

KORUPCIJA U SRPNJU 2021. GODINE

02.08.2021.

UHIĆENJA U ZAGREBU

17. lipnja bila je prva velika akcija u Zagrebu. Uhićen je jedan od šefova u GSKG-u. Radi se o Nevenu Blaževiću, šefu Odjela za hitne popravke u Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu. Zajedno s njim uhićena su i tri vlasnika građevinskih tvrtki Davor Režek, Mario Jurinić i Slaviša Veljković koji su osumnjičeni za davanje mita Blaževiću.

USKOK je, ne navodeći identitete osumnjičenika, priopćio da se 54-godišnjeg Blaževića kao voditelja dispečerskog centra hitnih popravaka Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva (GSKG) i predsjednika Povjerenstva za listu izvoditelja GSKG sumnjiči da je od početka 2020. do sredine lipnja 2021. osiguravao ostalim osumnjičenicima dodjeljivanje građevinskih poslova te hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem GSKG.

Također, prošlog tjedna u velikoj akciji USKOK-a koja obuhvaća pet krakova korupcije u Zagrebu ukupno je uhićeno 18 ljudi. 

Denis Mohenski, Jelena Čeklić, Andrea Šulentić, Zdravko Krajina, Kazimir Bačić, Milan Lončarić, Ana Stavljenić-Rukavina i Igor Maksimilijanović uhićeni su 30. lipnja.

Prvi se krak odnosi na mito nekadašnjem zagrebačkom gradonačelniku koje mu je, u ime svog rođaka, poduzetnika Milana Lončarića, nosio šef HRT-a Kazimir Bačić. Radi se o 50.000 eura mita, a Bačić je za svoju ulogu kao nagradu navodno dobio stan na prestižnoj lokaciji u zagrebačkoj Radićevoj ulici.

Bačiću, osumnjičenom da je Bandiću nosio 50.000 eura mita kako bi pogodovao građevinskim projektima njegova suosumnjičenika Milana Lončarića, a zauzvrat primio stan vrijedan milijun kuna, istražni zatvor određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Drugi se krak akcije tiče Adventa. Sumnja se da je Bandić s takozvanim kraljevima Adventa podijelio pet milijuna kuna mita.

U Remetincu su završili i dugogodišnji Bandićev vozač Zdravko Krajina, bivša članica Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina Jelena Čeklić te Denis Mohenski, zagrebački poduzetnik poznat i kao Kralj Adventa.

USKOK sumnja da je nezakonitostima s dodjelom štandova Bandić omogućio Krajini i Mohenskom ostvarivanje dobiti od najmanje 5 milijuna kuna koje su njih trojica međusobno podijelila.

Treći se krak odnosi na namještanje natječaja za šefa Srebrnjaka, za što se tereti Anu Stavljenić-Rukavinu. 

Četvrti se krak odnosi na utaju poreza na kantama za smeće koje su dane gradu. Igor Maksmilijanović, šef firme Dobra reklama, uhićen je zbog utaje poreza. On je s Bandićem postigao dogovor da postavi hrpu kanti za smeće s reklamnim panoima. Riječ je o 1012 koševa za smeće od 2013. do 2019. godine, a sumnja se da je pribavio nepripadnu materijalnu dobit u ukupnom iznosu od 580.611,83 kune, čime je oštećen državni proračun Republike Hrvatske za iznos od 346.359,69 kuna, a proračun jedinice lokalne samouprave (Grada Zagreba) za iznos od 234.252,14 kuna.

petom kraku akcije u četvrtak je uhićeno deset osoba - osam poduzetnika i s njima povezanih osoba te dva djelatnika grada.

Index je otkrio imena svih uhićenih u tom kraku. To su Milivoj Kotrla, Darko Barun, Krešimir Huzjan, Ivan Papić, Sanja Borisavljević, Zdravko Čabraja, Jelena Barišić, Ivan Rukavina, Dubravko Milojević i Goran Miličić. Sumnjiče se za razne koruptivne radnje za koje se će odgovarati.

 

UHIĆENJA U SPLITU

Kako prenosi Telegram.hr, nakon Zagreba, policija, PNUSKOK i USKOK počeli su pročešljavati i Split te su u sklopu najnovije antikorupcijske akcije upali u splitsku Gradsku upravu, Banovinu. Uhićeno je 12 osoba zbog sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela, potvrdili su iz PNUSKOK-a i dodali kako provode dokazne radnje te da će detalje iznijeti nakon kriminalističkog istraživanja. Iz USKOK-a su poručili da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju.

Kako se neslužbeno doznaje sve je povezano s građevinskim malverzacijama, odnosno davanjem i primanjem mita oko izdavanja dozvola za gradnju objekata na splitskom području i radi se o nastavku kriminalističkih istraživanja koje je policija provodila nad nizom osoba u travnju i listopadu 2019. Među uhićenima su djelatnici gradskih tijela, kao i splitski poduzetnici i arhitekti, a polako se doznaju i njihova imena.

Privedeni su voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog uređenja Boris Marelja, viša savjetnica u istom odsjeku Ljiljana Poletti Kopešić, kao i viša savjetnica u Upravnom odjelu za prostorno uređenje Lada Pocrnić Mladinić. Kako saznaju mediji uhićeni su i bivša vjećnica HGS-a Danijela Špalj, poduzetnici Zvonko Kotarac, njegov brat Ivan Kotarac, Mario Jukić, požarni inspektor civilne zaštite, kao i arhitekti Emil Šverko, Neno Kezić i Neven Mladinić, suprug također privedene Lade Pocrnić Mladinić.

 

SDP-ova zastupnica Marina Opačak Bilić pod ozbiljnim optužbama: ‘Fiktivno prodala strojeve za 5,5 milijuna i varala na predstečaju’

Zastupnica Maina Opačak Bilić je dospjela u fokus javnosti nakon što je portal Telegram objavio da je u travnju prošle godine, samo tri mjeseca prije nego će biti izabrana u Sabor, kao direktorica obiteljske tvrtke Feliks regulacija koja se bavi eksploatacijom riječnog šljunka, potpisala fiktivnu prodaju pet radnih strojeva vrijednih 5,5 milijuna kuna poduzeću Brod iz Podcrkavlja.

Prodaja je, kako je Telegramu ispričao dobro upućeni lokalni poduzetnik Željko Garić, fiktivna jer je u trenutku kupnje tvrtka Brod bila u blokadi pa nije mogla kupiti niti olovku, a kamoli radne strojeve. Cilj fiktivne prodaje strojeva bio je da u postupku predstečajne nagodbe koja je nad posrnulom tvrtkom Brod kasnije otvorena, poduzeće Feliks regulacija u vlasništvu obitelji Opačak postane najveći vjerovnik tvrtke Brod. To se u postupku pred Trgovačkim sudom u Osijeku naposljetku i dogodilo iako je sutkinja koja je donosila odluku o otvaranju predstečajne nagodbe na vrijeme upozorena da je prodaja strojeva fiktivna.

 

Tajne snimke iz automobila pokojnog gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića

Jedan od ključnih dokaza u aferama bivšeg gradonačelnika Zagreba, Milana Bandića snimke su razgovora iz njegova službenog vozila koje je Uskok mjesecima prisluškivalo. Iako se smatralo da je glavni sudionik afera jedan Bandićev vozač, Zdravko Krajina, snimke koje objavljuje Jutarnji list pokazuju i kako je bivši gradonačelnik i s drugim vozačima razgovarao o aferama.

Tako je lani u srpnju s drugim vozačem, Ivanom Jurčićem, Bandić govorio o policijskim izvidima koji su se provodili protiv Denisa Mohenskog i Zdravka Krajine. Jurčić šefu savjetuje kako “ova dvojica ne smiju biti blizu” te da je najbolje da sve ide preko “nekog šestog”. Inače, Uskok Krajinu i Mohenskog tereti da su sudjelovali u nezakonitoj dodjeli gradskih štandova i adventskih kućica.

 

Gradonačelnica Siska odbija predati dokumente USKOK-u za istragu

Županijski sud u Zagrebu kaznio je sisačku gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček jer nije željela USKOK-u dati podatke koje ju je tražio kako bi istražio sumnje u kriminal u njezinom gradu. Izrečena joj je novčana kazna od 10 tisuća kuna. Ukoliko i nakon ove kazne odbije dati istražiteljima ono što traže gradonačelnici može biti određen i zatvor.

Odluku o kažnjavanju gradonačelnice Županijski sud u Zagrebu izvjesio je na elektronsku oglasnu ploču. Iz sudskog dokumenta proizlazi da je USKOK određenu dokumentaciju od Kristine Ikić Baniček tražio u sklopu izvida koji su u ovom trenutku tajni.

Nakon što se gradonačelnica oglušila na zahtjev USKOK-am sudac istrage odlučio ju je kazniti. Zakon za ovakav potez čelne osobe neke firme ili državnog tijela predviđa kaznu do 50 tisuća kuna, dok pravna osoba, a u ovom slučaju je to Grad Sisak, riskira novčanu kaznu do pet milijuna kuna.

 

Afera s gradskim grobljima

14.07.2021. uhićen je Patrik Šegota, bivši ravnatelj Gradskih groblja Zagreb. Telegram je doznao da ga se sumnjiči za primanje 600 tisuća kuna mita, i da je novac navodno dobio kao nagradu za pogodovanje pokojnom građevinskom poduzetniku Nenadu Bukovcu.

Iz MUP-a su javili da je uhićeno ukupno pet osoba, i to na područjima policijskih uprava dubrovačko-neretvanske, zagrebačke i primorsko-goranske. Telegram je doznao kako je PNUSKOK tijekom prijepodneva pretresao urede tvrtke Gradska groblja, a među njima i onaj pomoćnika za pravne poslove Drage Pleša.

Više medija objavilo je kako je navodno uhićena i sestra bivšeg šefa Gradskih groblja, Tamara Šegota. Uhićene su i dvije djelatnice Zemljišnoknjižnog odjela u Sesvetama koje se, neslužbeno se doznaje, sumnjiči za primanje mita.

Kako je doznao Telegram, istražitelji sumnjaju da je Šegota primio mito od oko 600 tisuća kuna. Taj je iznos navodno dobio kako bi pogodovao Nenadu Bukovcu, građevinskom poduzetniku koji je u međuvremenu preminuo. Prema Telegramovim izvorima, sumnja se da je Šegota Bukovcu pogodovao kod dodjele kućica na Mirogoju, kao i prilikom ugovaranja građevinskih radova na zagrebačkim grobljima.

 

Majka i kći u Slavoniji oprale 1.4 milijuna kuna

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv 54-godišnjakinje i njezine 25-godišnje kćeri koje se terete da su oprale 1.4 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je preciziralo da su majka i kći prale novac u zločinačkom udruženju koje je na području Vukovara i Vinkovaca ustrojio suprug 54-godišnjakinje i otac 25-godišnjakinje, a koje su utajom poreza pribavile imovinsku korist od 36 milijuna kuna. Kako bi tu imovinsku korist prikazale zakonitom, majka i kći su novac iskoristile za poslovanje svojih tvrtki.

Tužiteljstvo je nadodalo da je 54-godišnjakinja oprala 748 tisuća kuna, a 25-godišnjakinja 699 tisuća kuna tako da su njima kupovale automobile i drugu imovinu.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica