Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

KORUPCIJA U RUJNU 2022. GODINE

03.10.2022.

Gradonačelnik Crikvenice dobio 5 mjeseci zatvora

Index.hr prenosi da je gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina, koji je još 2012. optužen za zloporabu obavljanja dužnosti državne vlasti, počinjeno pogodovanjem u postupku javne nabave, 13.09.2022 nepravomoćno osuđen na pet mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana.

Potvrdio je to njegov branitelj Milenko Škrlec, kazavši da Rukavina nije vlasnik tvrtke, odnosno da je vlasništvo prenio na drugu tvrtku pa najavljuju žalbu.

Rukavinu je USKOK teretio da je pogodovao tvrtki Sando tako da joj je, kao gradonačelnik, a nakon što je formalno prenio vlasništvo te tvrtke na drugu tvrtku, na osnovi neposredne pogodbe 2009., pogodovao u vezi s poslovima javne i ukrasne rasvjete u Crikvenici, čime je tvrtka Sando ostvarila korist.

Rukavina je preuzeo dužnost gradonačelnika u lipnju 2009., a prijeporni poslovi sklopljeni su u srpnju i listopadu iste godine.

Na riječkom Županijskom sudu Rukavina je prije pet godina osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu, ali je Vrhovni sud lani, nakon njegove žalbe, ukinuo presudu u osuđujućem dijelu i slučaj vratio na ponovno suđenje.

 

Krak afere Remorker

Vrhovni sud ukinuo je oslobađajuću presudu bivšem HDZ-ovom ministru Božidaru Kalmeti kojem će se, zajedno sa trojicom suradnika, ponovno suditi u kraku afere Remorker u kojoj je bio optužen da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Najviši sud je, ne navodeći identitete, donio odluku o ponovnom suđenju prihvativši u cijelosti žalbe nekadašnjeg Klametinog državnog tajnika Milivoja Mikulića, koji je također bio i u upravi Hrvatskih autocesta (HAC), bivšeg čelnika HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepka Bobana i nekadašnjeg člana uprave Viadukta Damira Kezelea.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda, kojim je predsjedala Gordana Mihela Grahovac, nepravomoćno je prije tri godine osudilo Mikulića na tri godine zatvora, dok je Boban osuđen na dvije godine. Kezele je osuđen na tri i pol godine, a sva trojica su nepravomoćnom presudom morali vratiti nezakonitu imovinsku korist.

Prvostupanjski sud je suprotno tvrdnjama iz Uskokove optužnice zaključio da Kalmeta nije organizirao grupu za izvlačenje novca u kojoj su uz njega i trojicu nepravomoćno osuđenih, po tvrdnjama tužiteljstva, bili i oslobođeni državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković, čelnici građevinskih tvrtki Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić, prenosi Zadarskilist.hr.

 

Razriješen šef VSOA-e

Nakon što je dobio Izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o Izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) od 19. rujna 2022. godine, a zbog opsega i težine povreda navedenih u Izvješću, predsjednik Republike Zoran Milanović stava je kako ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje Agencije, ne može više obavljati tu dužnost.
 

Predsjednik Milanović stoga je uputio dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrješenje general bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja VSOA-e.

Predsjednik Milanović postupak je pokrenuo u skladu sa čl. 66. st. 5. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske u kojemu stoji kako „postupak za razrješenje ravnatelja sigurnosno-obavještajnih agencija mogu pokrenuti Predsjednik Republike, predsjednik Vlade i Hrvatski sabor“, prenosi portal predsjednik.hr.

 

Proračunski nadzor potvrdio Telegramovo otkriće iz 2021. vezano uz dekanicu PBF-a

Proračunski nadzor Ministarstva financija, pokrenut prije više od godinu dana, utvrdio je nepravilnosti u trošenju novca na zagrebačkom Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu (PBF), potvrđeno je Telegramu iz Ministarstva Marka Primorca. Riječ je o inspekciji koju je pokrenuo bivši ministar Zdravko Marić na traženje Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva unutarnjih poslova nakon niza Telegramovih tekstova o suspektnom baratanju financijama na ovom zagrebačkom fakultetu prenosi Telegram.hr.

 

Afera Mjenice

N1 prenosi da je sudu ponovo poslalana optužnicu u nastavku afere Mjenice, jednom od krakova afere Agrokor u kojem se 23 osobe predvođene Ivicom Todorićem terete za štetu od oko 18 milijardi kuna.

Jer sa spisima u aferi Agrokor, malim i velikim, gotovo se ništa ne događa. Optužnica za veliki Agrokor još nije potvrđena, nakon što je prije koji mjesec vraćena sudu iz tužiteljske dorade.

O žalbama na nepravomoćnu oslobađajuću presudu u aferi Mali Agrokor još se nije raspravljalo, a kada će se to dogoditi, nitko ne zna. A što se tiče afere Mjenice i njezinih krakova, sud i tužiteljstvo tu igraju ping-pong već koju godinu jer se optužnice odbacuju, ponovno podižu i vraćaju u doradu, pa sada evo opet podižu. Tu novu, izmijenjenu i poboljšanu optužnicu ŽDO Zagreb sada je ponovno podignuo, kako su pojasnili, nakon što je “činjenično stanje bolje razjašnjeno na temelju prikupljenih dokaza tijekom provedenog istražnog postupka”.

Optužnica je bila podignuta u svibnju 2021., a Općinski sud u Novom Zagrebu u travnju ju je ove godine vratio tužiteljstvu na doradu. U tom postupku tužiteljstvo Todorića i još 22 osobe tereti da su preko mjenica i factoring društva prikriveno financirali Agrokor, pri čemu je pričinjena šteta od 18 milijardi kuna. Prema optužnici, Todorić i njegovi najbliži suradnici terete se da su od 4. siječnja 2010. do travnja 2017. preko tih 13 tvrtki s kojima su poslovno surađivali unovčivši mjenice pribavljali novac za prikriveno financiranje Agrokora.

Tako se osim Agrokora, kako tvrdi tužiteljstvo, financiralo još nekoliko društava iz tog koncerna. Prema optužnici, okrivljenici su potpisivali ugovore o faktoringu i otkupu mjeničnih potraživanja kojima se u financijskim institucijama otkupljuju navedene mjenice. U tim je ugovorima bilo lažno navedeno da trinaest trgovačkih društava ima novčanu tražbinu prema Agrokoru i još sedam drugih društava iz sastava koncerna i to na temelju izdanih računa za prodanu robu ili obavljene usluge, za što su bile izdane mjenice koje se tim ugovorima otkupljuju.

No to nije bila istina jer su navedene mjenice bile izdane na temelju ugovora koji su sklopljeni o financijskom zajmu, a ne o primljenoj robi. Tužiteljstvo tvrdi da su Todorić i njegovi članovi Uprave u ime Agrokora radi predaje na otkup potpisali ukupno 393 mjenice u ukupnom iznosu od 533,788.250 kuna. Što se tiče ostalih optuženika, tužiteljstvo tvrdi da su potpisali 2761 mjenicu s lažnim navodima, a njihova ukupna vrijednost bila je 17,8 milijardi kuna. Prikriveno financiranje koristilo se jer je Agrokor bio prezadužen i banke ga nisu htjele financirati, piše novinarka Večernjeg lista Ivana Jakelić.

 

Uhićena sutkinja Maja Šupe

Index.hr prenosi da 07.09.2022 nakon što je Državno sudbeno vijeće skinulo sudački imunitet šibenskoj sutkinji Maji Šupe, djelatnici PNUSKOK-a krenuli su u već pripremljenu akciju njezina uhićenja zbog sumnje da je primila 15 tisuća eura mita kako bi donijela oslobađajuću presudu u slučaju zagrebačkog poduzetnika Blaža Petrovića.

Policijski su istražitelji po nalogu USKOK-a uhitili i Petrovića te bivšeg vijećnika HDZ-a i odvjetnika Branimira Zmijanovića.

Sutkinja Šupe zamjenica je predsjednika kaznenog odjela Općinskog suda u Šibeniku, a među ostalim, zapamćena je po oslobađajućoj presudi Tomislavu Horvatinčiću zbog sinkope nakon izazivanja pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par.

 

Uhićena šefica iz HAMAG-a

Index.hr prenosi da je voditeljica iz Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) uhićena jutros po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja, neslužbeno, zbog sumnje da je namještala milijun kuna vrijedan natječaj tvrtki svog rođaka.

Kako doznaje Index, članica HDZ-a Magdalena Dovečer je kao zaposlenica HAMAG-BICRO-a i voditeljica službe za koordinaciju namještala natječaj za svog rođaka Tihomira Pajića, koji je vlasnik obrta Studio P.

Telegram piše da su iz poruka voditeljice Hamagovih projekata istražitelji utvrdili da je krajem 2020., dakle, uoči raspisivanja ovog natječaja 4. siječnja 2021., kontaktirala jednu osobu koja je trebala pomoći njezinom ujaku u izradi promotivnih materijala.

Utvrdili su da je Magdalena Dovečer prema podacima s web stranice Studija P kreirala Hamagov natječaj. Naime, sumnja se da je navela upravo uvjete koji su odgovarali ponudi obrta njezinog ujaka te osobe s kojom se udružio za ovaj posao.

Nakon što je stiglo više prijava Magdalena Dovečer ih je, prema tvrdnjama istražitelja, osobno ocjenjivala. Kako proizlazi iz prijave, isključila je sve tvrtke i obrte osim obrta Studio P...

 

Akcija USKOK-a vezana uz COVID potvrde

Policijska uprava zagrebačka i USKOK oglasili su se priopćenjima uvezi s novom akcijom u kojoj je uhićeno desetak osoba zbog krivotvorenje i preprodavanja COVID potvrda tijekom pandemije.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s Ravnateljstvom policije, Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, započeli su jutros realizaciju opsežnog kriminalističkog istraživanja zbog sumnje na počinjenje koruptivnih kaznenih djela vezanih uz izdavanje COVID potvrda. 

Na području Policijske uprave zagrebačke te Policijske uprave krapinsko-zagorske, u tijeku su uhićenja više osoba te provođenje hitnih dokaznih radnji – navodi policija.  Kako se dodaje iz PUZ-a, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih osoba bit će podnesena kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a osumnjičenici će biti predani pritvorskom nadzorniku. USKOK je priopćio kako su "uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PU zagrebačkom". 

Navedene radnje provode se na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, a odnose se na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela vezana za neosnovano izdavanje potvrda za COVID-19. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost – naveo je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, prensoi Večernji list.

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2023 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica