Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

KORUPCIJA U PROSINCU 2021. GODINE

03.01.2022.

Nepravomoćno osuđena bivša saborska zastupnica HDZ-a

Telegram.hr izvještava kako su na Županijskom sudu u Zagrebu na tri i pol godine zatvora nepravomoćno osuđeni bivša saborska zastupnica HDZ-a Barbara Bešenić i njen sin Krunoslav Bešenić optuženi da su fiktivnim otkupom PET ambalaže oštetili Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za 105 milijuna kuna.

Istom presudom je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dosuđen imovinsko-pravni zahtjev od 105 milijuna kuna, precizirala je u objavi sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Koraljka Bumči. Uz Bešeniće, nepravomoćnom presudom na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora, uz rok kušnje od dvije godine, osuđen je Miho Zrnić Marinović, dok je njegova tvrtka Odlagalište sirovina kažnjena s 15.000 kuna.

Uskok je, uz Bešeniće i Zrnića Marinovića, teretio i bivšeg direktora Fonda Vinka Mladinea te Dragana Mijoča koji su nepravomoćno oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza. Među optuženima je u vrijeme podizanja optužnice 2013. godine bio i Dražan Kovač koji je u međuvremenu pobjegao u Austriju gdje izdržava kaznu zbog malverzacija jer je odbio izručenje Hrvatskoj.

 

Uspješan pothvat zviždačice Adrijane Cvrtile

Index.hr javlja kako je 15.12. u akciji USKOK-a i policije uhićen gradonačelnik Kutine Zlatko Babić zbog sumnje na trgovanje utjecajem i podmićivanje zastupnika.

U akciji su uz Babića uhićene još tri osobe - Davor Kljakić, Dražen Kinderman i Darko Kousek, neslužbeno doznaje Index. Uhićenja se povezuju s političkim uhljebljivanjem koje je razotkrila zviždačica Adrijana Cvrtila. 

Bivša direktorica tvrtke Eko Moslavina Adrijana Cvrtila, u rujnu je izašla u javnost sa snimkama razgovora s HSLS-ovim predsjednikom Gradskog vijeća Davorom Kljakićem te razotkrila uhljebljivanje u toj firmi i priznala da je morala zapošljavati članove HSLS-a i HDZ-a.

Gradonačelnika Kutine Zlatka Babića (HDZ) optužila je da je od nje tražio da zaposli sina potpredsjednika Gradskog vijeća. Ona je to učinila i na kraju sve prijavila državnom odvjetništvu. 

Cvrtila je rekla da je od uhljebljivanja po nalogu Babića i Kljakića Eko Moslavini napravljena šteta od oko 2.4 milijuna kuna. Tvrdila je da su među zaposlenima članovi HDZ-a, HSLS-a, Kljakićev kum, šefica mjesnog odbora, kao i djeca te bračni partneri političkih partnera. 

 

Nadan Vidošević proglašen krivim

Bivši šef Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević proglašen je krivim da je od 2006. do 2011. godine sudjelovao u izvlačenju novca preko lažnih faktura. Nepravomoćna je to presuda koju je donijelo vijeće Županijskog suda u Zagrebu, pet godina nakon početka suđenja i osam godina nakon Vidoševićeva uhićenja.

Vidoševića je sud, osim za izvlačenje novca iz HGK, proglasio krivim i da je iz budžeta Komore plaćao troškove svoje agentice za nekretnine Vesne Rodić, čime je Komoru oštetio za 199 tisuća kuna. Sud ga je proglasio krivim i da je novcem HGK kupovao umjetnine. Time je, prema optužnici, HGK dodatno oštećena za 158 tisuće kuna, dok je Vidošević ostvario dobit od gotovo 350 tisuća kuna. Proglašen je krivim i da si je na račun Kraša, u kojem je bio predsjednik Uprave, kupio bager koji je koristio za uređenje svog ranča. Kraš je oštećen za oko 238 tisuća kuna.

Nakon što je proglašen krivim po svim točkama optužnice, Vidošević je osuđen na ukupno osam godina zatvora. Komori mora vratiti 35,1 milijuna kuna, a Krašu 238 tisuća kuna. Oduzimaju mu se i umjetnine koje je nezakonito stekao. Morat će platiti i 40 tisuća kuna sudskih troškova. Bivši šef HGK će u istražnom zatvoru čekati pravomoćnost presude.

 

Otkrivene ogromne nepravilnosti u Domovinskom pokretu

Kako izvještava Index.hr Državni ured za reviziju objavio je izvješće o poslovanju političkih stranaka i nezavisnih zastupnika u 2020., navodeći niz nepravilnosti u poslovanju Domovinskog pokreta, među njima i one oko nabave vina i nosača zvuka, uz koje se veže tadašnji čelnik stranke Miroslav Škoro.

DP je, utvrđeno je revizijom, glavninu novca za reprezentaciju (280.500 kuna ili 62.5 posto ukupnih sredstava) potrošio za nabavu vina i CD-ova, no problem je što se ne može iščitati svrha zbog koje su nabavljeni.

"Nema dokumentacije iz koje smo mogli potvrditi u koju je svrhu roba nabavljena, je li zaista došla u stranku, gdje je i za što utrošena, odnosno podijeljena", rekla je glasnogovornica Državnog ureda za reviziju Biserka Čoh Mikulec.

Pregledavajući papire, Ured je utvrdio da troškove za ugostiteljske usluge (52.600 kuna), namirnice, pića te pribor (9251 kuna), odjeću (2000 kuna) te društvene igre i pribor za crtanje (1893 kune) ne prate podaci o osobama koje su počašćene, odnosno darivane.

Otkrio je i da je DP lani za oglašavanje i emitiranje promidžbenih poruka i emisija potrošio 1.9 milijuna kuna, no problem je što značajan dio računa nema podatke iz kojih bi se moglo potvrditi jesu li i kada poruke i emisije emitirane.

Za uređenje poslovnih prostora DP je izvođaču radova platio 113 tisuća kuna, no nije sastavljen zapisnik kojim bi se potvrdila provjera kvalitete i kvantitete obavljenih, obračunatih i plaćenih radova.

Na najam automobila stranka je potrošila gotovo 35 tisuća kuna, no nije vodila evidencije o svrsi njihova korištenja.

Naknade za službena putovanja isplaćivane su i bez putnih naloga, dodala je Čoh Mikulec.

Ured je propuste otkrio i u nizu drugih područja - pogrešno su iskazani prihodi za prekovremeni rad, DP nije vodio uredno blagajničko poslovanje, rashodi za 2020. iskazani su manje za 80.000 kuna itd.

 

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2022 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica