Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

KORUPCIJA U OŽUJKU 2022. GODINE

01.04.2022.

AFERA HYPO

Index.hr prenosi kako je Vrhovni sud ukinuo presudu bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu za aferu Hypo kojom je krajem listopada 2018. u ponovljenom postupku proglašen krivim i nepravomoćno osuđen zbog ratnog profiterstva na dvije i pol godine zatvora.

Tužiteljstvo je Sanadera u aferi Hypo teretilo da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. uzeo proviziju u protuvrijednost od 3,6 milijuna kuna, nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava.

Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti Sanader je optužen i da je ratni profiter.

"Vrhovni je sud prihvatio žalbu optuženika te ukinuo presudu Županijskog suda u Zagrebu. Prvostupanjskom je presudom optuženik proglašen krivim zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti uz primjenu Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije (dalje: Zakon o nezastarijevanju)", stoji u objavi Vrhovnog suda.

"Optužnicom je optuženiku stavljeno na teret da je 1994.-1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova i ovlašteni pregovarač u ime Vlade Republike Hrvatske dogovarao uvjete ugovora o zajmu s jednom stranom bankom. Zajam je bio potreban Vladi Republike Hrvatske za kupnju zgrada veleposlanstava u svijetu.

Optuženik se tereti da je iskoristio ratno stanje za uzimanje provizije pri sklapanju tog ugovora. Stavljeno mu je na teret da je dogovorio da mu strana banka za sudjelovanje u pregovorima te kao protuuslugu za ulazak te strane banke na hrvatsko tržište isplati proviziju u gotovini, u visini 5 % odobrenog zajma", piše Vrhovni sud u obrazloženju.

Vrhovni sud objasnio je potom zbog čega ukida presudu za ratno profiterstvo. Kažu da nije dokazano da je postupanje Ive Sanadera negativno utjecalo na život ljudi.

"Prema optužnici strana banka je optuženiku isplatila iznos provizije u protuvrijednosti 3.610.528,18 kuna. Takvim postupanjem u ratom uvjetovanom teškom financijskom i gospodarskom stanju Republike Hrvatske optuženik je stavljeno na teret da je ostvario protupravnu imovinsku korist. Prema optužnici iznos ostvarene korist u nerazmjeru je s ugroženim temeljnim vrijednosti države i društvene zajednice te interesa Republike Hrvatske", dodaju.

 

ŠEF CARINE KOJI JE UJEDNO I ČLAN ANTIKORUPTIVNOG VIJEĆA UHIĆEN ZBOG KRAĐE

Index.hr prenosi kako su iz Carinske uprave za Telegram potvrdili uhićenje Anđelka Bare, predstojnika Graničnog carinskog ureda Bajakovo, i njegovog pomoćnika. Obojicu se povezuje s krađama iz carinskih skladišta, a osim njih postupak je pokrenut i protiv dvojice domara.

Za Telegram je potvrđeno i da je Bare član antikoruptivnog povjerenstva Područnog carinskog ureda Osijek. Ovo povjerenstvo dio je antikoruptivnog vijeća koje je na razini Carinske uprave osnovano prije nešto više od mjesec dana. Cilj mu je, prema zamisli čelnih ljudi carine, upravo borba protiv korupcije.

Carina u ovom trenutku ne želi otkriti za koja su kaznena djela Bare i ostali osumnjičeni, jer akciju u kojoj su uhićeni koordinira USKOK. Ipak, potvrđuju da Carinska uprava provodi postupak unutarnjeg nadzora i kontrole, kao i da su Bare i njegov pomoćnik suspendirani do okončanja disciplinskog postupka.

 

BIVŠI ŠEF LIČKO-SENJSKE POLICIJE DOBIO UVJETNU KAZNU ZBOG POTICANJA NA ZLOUPORABU POLOŽAJA

Bivši načelnik PU ličko-senjske Željko Jurković nepravomoćno je u ponovljenom postupku osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od godine dana, uz rok kušnje od tri godine, zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Uz Jurkovića, na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je na godinu dana zatvora uvjetno, uz rok kušnje od pet godina, osuđen načelnik Općine Karlobag Ivan Tomljenović.

Nepravomoćno je na godinu dana zatvora, uz rok kušnje od tri godine, uvjetno osuđen bivši načelnik karlobaške policijske postaje Josip Ružička. Jurković je nepravomoćnom presudom oslobođen optužbi da je neistinito obračunavao prekovremene sate koje nije odradio te da je nalagao da mu se kupuju bonovi za mobitel iako je raspolagao službenim mobitelom.

Optužnica tereti Jurkovića da je zaustavio prekršajni postupak protiv Tomislava Majerovića koji je u kolovozu 2011. bez kacige i vozačke dozvole te osobne iskaznice vozio neregistrirani i neosigurani moped i da je na Tomljenovićevo traženje zapovjedio Ružički da se ne pokreće prekršajni postupak protiv Komunalnog društva Općine Karlobag, čije je vozilo neregistrirano i neosigurano uhvaćeno u prometnoj kontroli, prenosi Index.hr.

 

BIVŠA SDP-ova ŽUPANICA PROGLAŠENA KRIVOM

Večernji list prenosi kako je na zagrebačkom Županijskom sudu objavljena presuda Marini Lovrić Merzel i drugima, a sud ih je sve nepravomoćno proglasio krivima.
Uz nju, još su optuženi Dalibor Rožanković, Silvijo Kobešćak i Bernard Popec. Bivša SDP-ova županica nepravomoćna je osuđena zbog primanja 100.000 eura mita od Željka Žužića.

Osim za primanje mita, Lovrić Merzel je zajedno sa svojim nećakom nepravomoćno osuđena jer je novac od mita pokušala prikriti  kupnjom stana u Zadru koji je upisan na nećakovo ime.

Osuđena je i zbog kupnje zgrade od Bernarda Popeca, koja je prenamijenjena u Hitnu. Ukupni, prema optužnici prenapuhani trošak bio je 11.2 milijuna kuna.

Bivša županica osuđena je i zbog plaćanja savjetnika, zapošljavanja svoje rodbine, plaćanja privatnih troškova službenom karticom. Ona je osuđena na jedinstvenu kaznu od 7 godina zatvora. Oduzet joj i stan u Zadru te joj je oduzeto oko 680.000 kuna. Kobešćak je dobio godinu dana zatvora, a Popec i Rožanković po godinu i pol svaki. 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica