Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Korupcija - nije niti lijeva, niti desna

16.10.2020.

Davorka Budimir, predsjednica Transparency Internationala Hrvatska, naglasila je Na jutarnjem kolgiju emisije "Dobro jutro, Hrvatska" da se korupcija treba shvatiti kao najveći problem, a također i to što pravila koja vrijede, nisu jednaka za sve.


Ivan Malenica, ministar pravosuđa, rekao je u emisiji da Vlada priprema izradu antikorupcijske strategije. Ona podrazumijeva niz mjera i aktivnosti koje će se poduzimati u idućih devet godina te obuhvaćaju niz zakonodavnih izmjena.

- Cilj nam je smanjiti rizik od korupcije, prevenciju, ali isto tako osnažiti tijela koja se bore protiv korupcije. Što se tiče zakonodavnih promjena, idemo u izmjenu Zakona o Vladi i kroz te izmjene ćemo ukinuti imunitet za članove Vlade za koruptivna kaznena djela, regulirat ćemo Zakon o zviždačima, gdje ćemo pojačati pravnu zaštitu zviždača, ali i potaknuti građane da mogu prijaviti nepravilnosti, regulirat ćemo i područje lobiranja i idemo u izradu novog zakona o sprečavanju sukoba interesa. Uz materijalne zakone bitno nam je da ojačamo neovisna i samostalna tijela koja sudjeluju u borbi protiv korupcije, rekao je ministar.

Naglasio je kako je jako bitno izvješće Antikorupcijske europske komisije iz 2014. godine u kojem piše da je Hrvatska u području represije vrlo dobra, ali u području prevencije jako loše stojimo. Kazao je kako će upravo u mandatu ove vlade to biti prioritet.

- Bitno nam je potaknuti i transparentnost u lokalnoj samoupravi, a idemo i u smjeru izdavanja antikorupcijskih priručnika, rekao je.

Budimir je istaknula kako dugotrajni sudski procesi kompromitiraju borbu protiv korupcije.

- Eurobarometar o korupciji, istraživanje koje je provedeno u 12. mjesecu prošle godine, pokazuje da je od 100 građana u Hrvatskoj, njih 97 posto reklo kako je to ogroman problem, rekla je i dodala kako se istraživala poslovna korupcija na 1000 stanovnika i čak 84 posto građana smatra kako je to dio poslovne kulture, a u EU je to 61 posto. Istraživanje govori kako 80 posto građana smatra da je u našoj zemlji jedini način da se uspije u poslu politička veza, rekla je Budimir.

Nataša Đurović, zamjenica ravnateljice USKOK-a, izjavila je da problem korupcije postoji od samih početaka organiziranih društava i ona je vrlo zanimljiv sociološki fenomen i iznimno je opasna.

- Dobar početak borbe protiv korupcije je taj da se korupcija prizna i da je veliki problem, rekla je Đurović.

Navela je primjer piramide gdje donji dio treba biti posvećen prevenciji, središnji dio edukaciji, a samo ovaj mali gornji dio trebao bi biti represivni.

- Represija nije problem, ali puno više ima napredovanja u drugim prostorima. Treba se baviti više uzrocima korupcije, naglasila je.

- Trebamo kao društvo stvoriti sustav da mogućnost koruptivnog djelovanja bude svedeno na najmanju mjeru, rekla je.

U emisiji je emitirana i izjava Vesne Škare Ožbolt, bivše ministrice pravosuđa u kojoj stoji da je ona još 2006. godine predlagala mjere za izricanje protupravno stečene imovinske koristi.

- Predlagala sam da se mjere protiv političke korupcije stave na prioritetno mjesto. Predlagala sam i zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kaznenim djelom kao efikasnim sredstvom u borbi protiv organiziranog kriminala, ali i borbi protiv korupcije, naglasila je. Dodala je da tada nije bilo volje da se takav zakon donese, što je kako kaže, logično, zato što je tadašnji premijer danas osuđen za koruptivna kaznena djela.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica