Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Korupcija i sport: Izvlačenje novca iz Dinama

16.03.2021.

Vrhovni sud RH objavio je svoju odluku u slučaju Zdravka Mamića i suoptuženih za izvlačenje novca iz Dinama. Zdravku Mamiću presuda je potvrđena, te je dobio šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novca preko transfera Luke Modrića i Dejana Lovrena.

Porezniku Milanu Pernaru potvrđene su tri godine i dva mjeseca zatvora, ali je dio presude koji se odnosi na porezni nadzor Zorana Mamića ukinut te će mu se suditi ponovno. Kako se ukinuti dio presude odnosi i na samog Zorana Mamića njemu je sada potvrđena kazna od četiri godine i osam mjeseci zatvora. Damiru Vrbanoviću potvrđene su tri godine zatvora zbog sudjelovanja u kriminalu u Dinamu.

Pravomoćnom presudom Zdravko i Zoran Mamić, te Damir Vrbanović proglašeni su krivima jer su izvukli novac iz transfera Dejana Lovrena. Na taj su način izbjegli plaćanje poreza, a Zoranu Mamiću omogućili da dođe do gotovo 26 milijuna kuna.

Naime, iz Lovrenovog transfera lažnim aneksima izvukli su 50 posto obeštećenja što ga je za njegov odlazak u Olimpique Lyon dobio Dinamo. Mamić i Vrbanović su, stoji u presudi, naložili plaćanje novčanog iznosa s računa kluba na račun igrača. Lovren je zatim novac proslijedio Zoranu Mamiću, a on je tim iznosom vratio pozajmice što ih je dobivao od Dinama.

U konačnici Dinamo je oštećen za 35.840.396,14 kuna, dok je Zoranu Mamiću pribavljena korist od 25.894.262,83 kune.

Iako je pravomoćnom presudom Zdravku i Zoranu Mamiću oduzeto oko 78 milijuna kuna nezakonite imovinske koristi, taj novac neće biti vraćen Dinamu koji je, kako je utvrdio Vrhovni sud RH, oštećen njihovim malverzacijama.

Naime, Dinamo nije postavio imovinsko-pravni zahtjev, pa mu se novac neće vraćati. Kako Mamići, prema Zakonu o kaznenom postupku, ne mogu zadržati ilegalnu zaradu, oduzeti novac bit će uplaćen u Državni proračun.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2021 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica