Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Koje su uštede prijenosom javnih ovlasti na privatnu monopolističku tvrtku?

04.01.2018.

Transparency International Hrvatska smatra da je odluka o prijenosu javnih ovlasti vezanih uz registraciju i prijenos vozila povjerna jednoj monopolističkoj privatnoj tvrtki privatiziranoj 1993. godine netransparentna i štetna.

Odlukom da se javne ovlasti vezane uz registraciju i prijenos motornih vozila u potpunosti prenesu diskrecijskom odlukom i bez javnog natječaja s tijela javne vlasti, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva financija, na odabranu privatnu tvrtku primjer su neučinkovitog i netransparentnog postupanja.

Stanice za tehnički prgled vozila koje su u vlasništvu privatne tvrtke imaju monopolističku poziciju, a kroz dodatne ovlasti naplate produljenja registracije ili prijenosa vlasništva osigurava im se dodatna zarada koja će postati novi prihod za nepoznate vlasnike ove tvrtke.

Na temelju podatka da se na godišnjoj razini obavi 290 tisuća promjena vlasništva ova tvrtka će  uprihoditi  35 mil. kuna, a da građani neće osjetiti najavljenu učinkovitost i uštede.

Za svako produljenje registracije naplaćivati će se 158,40 kuna, a od čega će biti izdvojeno 57,65 kuna za obaveznu provjeru dokumentacije koju je izdao MUP.

TI Hrvatska uputio je zahtjev za pravo na pristup informacijama o stvarnim vlasnicima ovog dioničkog društva, te očekuje odgovor u zakonskom roku.“ , istaknula  je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Preuzmi priopćenje

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica