Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Izvješće SOA-a 2020: Korupcija nanosi štetu državnom proračunu i gospodarstvu RH

28.09.2021.

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) objavila je svoje novo javno izvješće. U njemu su istaknute sigurnosne ugroze za Republiku Hrvatsku. Među njima se ističu značajne terorističke prijetnje kojima je EU i dalje izložena, jačanje ekstremizma u vrijeme pandemije, strano obavještajno djelovanje i kibernetički napadi, korupcija, spora stabilizacija Zapadnog Balkana, organizirani kriminal i nezakonite migracije.

Korupcija nanosi štetu državnom proračunu i gospodarstvu RH

Sukladno zakonskim rješenjima u RH, suzbijanjem korupcije primarno se bave specijalizirana tijela policije i Državnog odvjetništva (DORH) kao državna tijela koja provode kazneni postupak (uz sudove koji su zasebna grana vlasti). Ipak, zbog svog negativnog utjecaja na državni proračun, gospodarstvo, povjerenje građana u institucije države kao i na procese političkog odlučivanja, korupcija i gospodarski kriminal potencijalno ugrožavaju i nacionalnu sigurnost. Stoga u njihovoj prevenciji i suzbijanju SOA ima važnu ulogu u suradnji s drugim državnim tijelima.

U isto vrijeme, SOA kroz svoj operativni rad može doći do podataka koji mogu ukazivati na koruptivne pojave i kriminal te u tom slučaju SOA izvješćuje druga nadležna tijela (MUP, DORH, USKOK, Ministarstvo financija, Porezna uprava). Korupcija, uz sve negativne društvene posljedice, predstavlja značajnu prijetnju za gospodarski razvitak RH te ugrožava pošteno tržišno natjecanje, smanjuje gospodarski rast, oštećuje državni proračun i javne financije. Dugoročno, korupcija smanjuje povjerenje građana u ustavni poredak i učinkovitost državnih tijela.

Korupcija se, kao iskorištavanje javnih i državnih dobara za privatnu korist, ponajviše vezuje za zloporabu položaja i ovlasti u javnoj upravi, državnim institucijama i tijelima te javnim tvrtkama. U koruptivnom djelovanju kriminalne skupine i pojedinci pokušavaju na nezakonite načine utjecati na predstavnike vlasti i voditelje javnih tvrtki na raznim razinama kako bi ostvarili nezakonitu dodatnu zaradu ili stekli nezakonite pogodnosti. Pri tome su osobito zabrinjavajući pokušaji koruptivnog utjecaja na političke, pravosudne, gospodarske i druge procese te na procese u kojima se donose odluke od javnog interesa.

Posebno rizično područje na području suzbijanja korupcije i gospodarskog kriminala predstavljaju procesi javne nabave i njihova zloporaba, posebice u segmentu velikih infrastrukturnih projekata. U sferu koruptivnog djelovanja i gospodarskog kriminala spada i interes za ulaganjem kapitala nepoznatog porijekla u RH, pri čemu postoji rizik da se radi o „pranju“ nezakonito stečenog novca. Posebno složeni oblici korupcije, zloporabe i malverzacije u trgovačkim društvima, izvlačenja i pranja novca imaju i svoju međunarodnu dimenziju.

Rizici od pranja novca, financijskih malverzacija i drugih oblika gospodarskog kriminala rastu u slučajevima gospodarskih kriza kakvu je uzrokovala pandemija COVID-19.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2023 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica