Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Isto kao i novac iz državnog proračuna, krade se i novac iz EU proračuna

15.11.2021.

"Novac se krade. Kao što se krao iz državnog proračuna, na isti se način krade i iz europskog proračuna i sada je to napokon izašlo na vidjelo. Mi smo tek završili inicijalno razdoblje nakon ulaska u Europsku uniju i sad je realno očekivati takve istrage, kao i naknade štete iz hrvatskog proračuna u proračun Europske unije.

Većina svih infrastrukturnih projekata, koji se događaju, financirana je novcem iz Europske unije. Ono gdje najviše treba tražiti nepravilnosti je Ministarstvo poljoprivrede jer je cijela poljoprivreda u ingerenciji EU i za pretpostaviti je da tamo na raznim subvencijama i pomoćima ima puno prostora za manipulaciju.

Znamo da postoje očekivani postoci prevare ili pokušaja prevare, koji ovisno o zemlji mogu varirati između 5 i 8 posto. Možemo očekivati da će 8 posto, a možda u našem slučaju i više, svih europskih sredstava biti zahvaćeno istragom ili nekakvim progonom", rekao je Marko Rakar informatički stručnjak komentirajući aferu Softveri u koju je upletena bivša ministrica Gabrijela Žalac i čelnik Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petrica.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2023 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica