Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Indeks percepcije korupcije 2017 - 49. bodova 57. mjesto

20.02.2018.

Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2017 Hrvatska je na 57. mjestu s 49 bodova. Zadržala je isti broj bodova kao i prethodne godine.

Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživanju Transparency Internationala, najtransparentnije države u 2017. godini su Novi Zeland s 89, Danska s 88 i Finska s 85 bodova. Najkorumpiranije države su  Južni Sudan s 12 i Somalija sa samo 9 bodova.

Hrvatska se ubraja u korumpirane države Europske unije, a osim nas lošije su Grčka i Rumunjska s 48 bodova, Mađarska 45 bodova i Bugarska s 43 boda.  

U odnosu na države regije najviše je napredovalo Kosovo za 3 boda i Crna Gora za 1 bod. Srbija, Bosna i Hercegovina i Albanija pale su za 1 bod, a Makedonija za 2 boda. Slovenija i Hrvatska ostale su na prošlogodišnjoj razini. Slovenija ima 61 bod, Hrvatska 49, Crna Gora 46, Srbija 41, Bosna i Hercegovina i Albanija 38, Makedonija 35, a Kosovo 39 bodova.

Indeks percepcije korupcije za 2017. godinu pokazuje da Hrvatska stagnira u borbi protiv korupcije.

"Njemačka udruga Transparency International porast korupcije diljem svijeta objašnjava padom građanskih sloboda i smanjivanjem prostora za civilno društvo, dok je u 2016. godini kao razloge istaknula  porast nejednakosti i populizam.

Transparency International Hrvatska smatra da je korupcija povezana s pohlepom,  krađom i neodgovornim ponašanjem pojedinaca.

Korupcija nema ideološki predznak. Ona nije niti lijeva niti desna. Najodgovorniji je svaki pojedinac na poziciji političkog odlučivanja, i u vlasti i u oporbi. Oni na vlasti jer uništavaju integritet institucija, a u oporbi jer nisu spremni za stvarne promjene koje se u ovom društvu moraju dogoditi već danas. Sutra je prekasno.

Građanima je dosta toleriranja krađe i poticanja neodgovornosti, te izazivanja kontroliranog kaosa u hrvatskom društvu. Dosta je zaustavljanja pojedinaca koji imaju integritet i poštenje i koji ne žele odustati od bolje budućnosti u Hrvatskoj.„istaknula je  Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.      

Transparency International u Hrvatskoj nema svoju ispostavu, a stavove koje iznosi temelje se na dojavama i dojmu "tajnih informatora" - evo što zaključili o situaciji u Hrvatskoj.

"Hrvatska, koja je u 2017. zadržala rezultat 49, isti kao i u 2016. godini, suočena je s neprekidnim nizom afera, koje proizlaze iz netransparentnog ugovaranja poslova, sumnjivih postupaka javne nabave i skrivene dodjele koncesija. Nedostatak transparentnosti oko donošenja ‘lex Agrokora’ i nedovoljno polaganje računa od strane izvanredne uprave tvrtke dovelo je do nepovjerenja javnosti u čitav proces. Jednako tako, pomanjkanje transparentnosti i javne rasprave o ulaganjima vezanim uz velike javne nabave i rad poduzeća u državnom vlasništvu, kao što su Hrvatske autoceste (HAC), nastavljaju skupo koštati porezne obveznike te dodatno pogoršavaju investicijsku klimu u Hrvatskoj i mogućnosti za prevladavanje gospodarske nestabilnosti.

Osim toga, neovisne institucije izložene su žestokoj kritici donositelja političkih odluka, sustavno napadane, a često i oslabljivane kroz politička imenovanja. Ako Hrvatska želi napredovati i ostvariti prosječan IPK rezultat zemalja Europske unije, mora povećati transparentnost i omogućiti nadzor neovisnih tijela i javnosti, kako bi se zaustavilo srozavanje povjerenja u vladu." ( Transparency International, koji sebe sam naziva vodećom svjetskom organizacijom civilnog društva

Kako su nas rangirali 2016. godine  

Rezultati CPI 2016 - tko nas ocjenjuje i rangira ?

Ovako su o nama govorili prilikom objavljivanja Indeksa percepcije korupcije 2016. " Hrvatska uz Mađarsku novo lice korupcije u Europi"

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2023 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica