Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

HDZ program za lokalne izbore - Uključivo, djelotvorno i transparentno upravljanje

21.04.2021.

Odgovornost započinje proračunskom odgovornošću, efikasnim i odgovornim upravljanjem lokalnim financijama, kojima treba upravljati prema načelima učinkovitosti i pažnjom dobrog gospodara. Ona se učvršćuje uspostavom kontrolnih mehanizama koji moraju biti prepreka svakom koruptivnom djelovanju.

Uvest ćemo obvezu objave imovinskih kartica za čelnike trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne i područne samouprave te načelo transparentnosti u postupke javne nabave i u javne natječaje. Objavljivat će se podaci i informacije o izvršenju proračuna, postupcima javne nabave, tijeku pregovora, predmetnim izmjenama te potpisanim ugovorima. Svrha je toga veća učinkovitost i transparentnost u trošenju javnog novca.

Izgradnja stabilnih institucija podrazumijeva učinkovitu i digitaliziranu javnu upravu koja će jamčiti transparentno i odgovorno upravljanje financijama u korist i u službi građana koji imaju pravo znati i pratiti za što se izdvaja svaka proračunska kuna. Decentralizacijom i povjeravanjem županijama dijela poslova državne uprave smanjili smo broj državnih službenika. Smanjili smo i broj agencija i zavoda, i nastavit ćemo još odlučnije s modernizacijom i digitalizacijom javne uprave. Daljnje promjene ići će u smjeru jačanja funkcionalnog povezivanja jedinica lokalne samouprave kako bi građani na lokalnoj razini imali što kvalitetnije i dostupnije usluge. Unaprijedit ćemo zdravstvenu i socijalnu skrb za sve građane.

Istodobno, stvaranjem uvjeta za brže i učinkovitije pravosuđe i upravu želimo povećati povjerenje građana u njihova predstavnička i izvršna tijela te pridonositi njihovoj pravnoj i socijalnoj sigurnosti. Potrebno je također razvijati društvo političke odgovornosti, a to znači imati predstavnike koji su svjesni odgovornosti koju su preuzeli na temelju povjerenja građana. Nastavit ćemo s postojećim aktivnostima na pojednostavljenju propisa, i dodatno pojačati i ubrzati procese deregulacije kako bismo omogućili lakše i jednostavnije poslovanje.

Njegovat ćemo suradnju sa socijalnim partnerima, poslodavcima i sindikatima, ali i svim drugim društvenim dionicima s kojima dijelimo zajednički cilj izgradnje gospodarski i društveno razvijene Hrvatske. U tom pogledu, razvijat ćemo civilno društvo koje je važno i daje komplementaran doprinos razvoju Hrvatske. Samo otvorenošću prema svima i uključivanjem svakoga, uz brigu o najranjivijima među nama, izgradit ćemo potrebnu razinu društvene kohezije koja može osigurati ostvarivanje naših zajedničkih ciljeva: socijalno sigurnije, gospodarski razvijenije, društveno optimističnije cijele Hrvatske!

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2021 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica