Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

GRECO

11.10.2021.

Skupina država protiv korupcije (eng. Group of States against Corruption – GRECO) prati sukladnost zemalja članica s instrumentima Vijeća Europe protiv korupcije. GRECO je ekspertno tijelo Vijeća Europe zaduženo za evaluaciju i monitoring antikorupcijske politike u zemljama članicama, kandidatima i trećim zemljama. Hrvatska je članica od 2000. godine. 

Praćenje koje provodi GRECO sastoji se od „postupka procjene“ koji se temelji na odgovorima na upitnik specifičnima za pojedinu zemlju te na posjetu GRECO-vog evaluacijskog tima, nakon čega slijedi procjena učinaka („postupak sukladnosti“) kojima se ispituju mjere poduzete kako bi se implementirale preporuke dane na temelju ocjena pojedinih država. Primjenjuje se dinamičan postupak uzajamnog ocjenjivanja i pritiska drugih zemalja, u čemu se sjedinjuje stručnost ocjenjivača i zastupnika zemalja na plenarnim sjednicama. 

Cilj monitoringa i ocjene kojeg provodi GRECO je da zemljama članicama Grupe time svojim preporukama pruži pomoć u provedbi antikorupcijske politike. Rad GRECO-a doveo je do usvajanja značajnog broja izvješća koja sadrže veliki broj činjenica o europskim politikama za borbu protiv korupcije.

Hrvatska je od svog pristupanja prošla četiri evaluacijska kruga. Prvi evaluacijski krug (2002.) postavio je snažan naglasak na neovisnost pravosuđa; Drugi (2005.) je posebno istražio izvršni dio javne uprave; Treći evaluacijski krug (2009.)  se usredotočio na optužbe o korupciji – inkriminacije (uključujući one koje su se odnosile na saborske zastupnike, suce i državne odvjetnike) te sprječavanje korupcije u financiranja političkih, dok se Četvrti evaluacijski krug bavio pitanjima načela ponašanja, sprječavanja sukoba interesa i unaprjeđivanja komunikacijskih politika saborskih zastupnika, sudaca i državnih odvjetnika. 

Republika Hrvatska trenutačno je u postupku petog kruga evaluacije, a koji stavlja naglasak na prevenciju korupcije i jačanje integriteta na središnjoj razini izvršne vlasti (vodeće funkcije), kao i kod tijela zaduženih za provedbu zakona.
Ministarstvo pravosuđa koordinira ispunjavanje preporuka GRECO-a za Republiku Hrvatsku, a sukladno svom djelokrugu sudjeluje i u poduzimanju potrebnih aktivnosti s ciljem ispunjavanja pojedinih preporuka.

Izvor: https://www.coe.int/en/web/greco

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica