Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Financijski izvještaji o prihodima i rashodima u kampanji su netočni i neusporedivi - DIP ih nije kompetentan kontrolirati

05.09.2016.

U povodu dostave obrazaca o prihodima i rashodima Državnom izbornom povjerenstvu tjedan dana prije parlamentarnih izbora TIH smatra da je takav način kontrole neučinkovit.

Zakonska obveza Državnog izbornog povjerenstva je i kontrola i nadzor financiranja kampanja tijekom izbornog postupka, ali se to na postojeći način ne može provoditi.

Propisani obrasci popunjavaju se neujednačeno, nepotpuni su i netočni, a javno se objavljuju u različitim formatima tako da je njihova kontrola otežana. Na pojedinim obrascima nedostaju OIB-i, redni brojevi, kolone nisu točno zbrojene, pogrešno se iskazuju ukupni iznosi na obrascima o medijskom oglašavanju itd. Za pojedine političke stranke nisu ažurirani podaci u Registru neprofitnih organizacija, čak i do te razine da za jedan OIB postoje dva naziva itd.

Iz ovih izvješća vidljivo je da političke stranke nedovoljnu pažnju posvećuju stranačkim financijama, a nedostatak učinkovite kontrole omogućava nered u njihovom financijskom poslovanju.

Dok se od građana i poslovnih subjekata zahtjeva točnost i uredno poslovanje, fiskalizacija, plaćanje raznih akontacija i sl. u političkim strankama je sve moguće i dozvoljeno,  a one su u velikoj mjeri financirane uglavnom iz državnog proračuna kojeg pune građani urednim plaćanjem obveza, doprinosima i krajnjom potrošnjom.

Kontrolu i nadzor političkih aktera DIP nije kompetentan provoditi, ali može osigurati da svi izvještaji budu javno dostupni na jednom mjestu. Na taj način smanjiti će se koruptivni rizici, povećati transparentnost i osigurati stvarna kontrola. Nedostatak jasno propisanih pravila izvještavanja predstavlja problem i za političke stranke, jer im daje mogućnost da izvještaji budu nepotpuni.

Državno izborno povjerenstvo - Izvješće o provedenom nadzoru financiranja izborne promidžbena izborima za zastupnike u Hrvatski sabor (19.1.2016.) 

Uočeni nedostaci na objavljenim i dostupnim obrascima koje su akteri dostavili DIP-u.

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica