Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Europarlamentarni izbori 2014. – Deklaracija protiv korupcije

05.05.2014.

Poziv da se potpiše Deklaracija, poslan je na 48 adresa u Hrvatskoj, a Deklaraciju je do sada potpisalo 13 stranaka i jedna nezavisna lista.

To su Akcija mladih, Akcija za bolju Hrvatsku, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska socijalno-liberalna stranka, Hrvatska stranka prava, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević, Hrvatska stranka umirovljenika, Hrvatski laburisti – stranka rada, Nacionalni forum, Istarski demokratski sabor, Nezavisna lista Ante Đapića, Pokret za modernu Hrvatsku, Stranka hrvatskog zajedništva i Zeleni Hrvatske.

Deklaraciju su pored stranaka, mogli potpisati i političari osobno. U Hrvatskoj je to učinilo njih četvero: Marijana Petir (Hrvatska seljačka stranka), Nensi Tireli i Davorka Pšenica (Hrvatski laburisti – stranka rada) te Ivan Jakovčić (Istarski demokratski sabor).

Diljem Europe Deklaracija je do sada skupila petstotinjak potpisa.

Potpisnici Deklaracije protiv korupcije potvrđuju svoju predanost borbi protiv korupcije i promicanju transparentnosti, odgovornosti i integriteta u institucijama Europske unije, njezinim politikama i zakonodavstvu.

Deklaracijom se potpisnici obvezuju na to da će ako ga osvoje, u svojem europarlamentarnom mandatu od 2014. do 2019. godine, učiniti sve što mogu kako bi zakonodavni proces i upravljanje europskim institucijama postali globalnim modelom transparentnosti, odgovornosti i integriteta. Obvezuju se također promicati transparentnost u potrošnji javnih sredstava te učinkovito štititi prijavitelje nepravilnosti, tzv. zviždače.

Zastupnici novog saziva Europskog parlamenta Deklaraciju će moći potpisati i nakon izbora.

U poticanje političkih aktera da uoči Europarlamentarnih izbora potpišu Deklaraciju protiv korupcije uključilo se 14 nacionalnih ogranaka Transparency Internationala među kojima je i Transparency International Hrvatska.

Podsjetimo, Antikorupcijsko izvješće Europske unije, objavljeno u ožujku, pokazalo je da je korupcija najtvrdokorniji problem u zemljama članicama te da je neophodno njezino iskorjenjivanje.

Podaci o potpisnicima Deklaracije u zemljama članicama Europske unije nalaze se na internetskoj stranici: anticorruptionpledge.eu.

Izdvajamo iz medija

Index.hr Deklaraciju protiv korupcije potpisalo 13 stranaka: SDP i HDZ nisu

Politikaplus 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica