Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Antikorupcijski indeks u vojnoj industriji 2015

27.04.2015.

Novo istraživanje ogranka Transparency Internationala Velika Britanija koje uključuje vojnu industriju pokazalo je da je 33% analiziranih tvrtki poboljšalo antikorupcijske programe u odnosu na 2012.godinu, ali industrija u cjelini još mnogo mora raditi na podizanju standarda.

Antikorupcijski indeks u vojnoj industriji 2015 istraživao je transparentnost, integritet i antikorupcijske programe u 163 tvrtke  iz 47 zemalja diljem svijeta koje snabdijevanju vojnu industriju proizvodima i uslugama. Svaka tvrtka je rangirana od razine A (najviša) do F (najniža) pomoću javno dostupnih informacija. 42 tvrtke poboljšale su rezultat za jedan ili više bodova u odnosu na 2012. godinu. 

"Korupcija u obrani utječe na sve nas. Koruptivne radnje mogu izravno ugroziti živote građana i vojnika", istaknuo je Mark Pyman, direktor Tl UK obrambenog i sigurnosnog programa. 

Vlade bi trebale zahtijevati da tvrtke od kojih nabavljaju vojnu opremu imaju razvijene antikorupcijske mehanizme za sprječavanje rizika kako bi se povećala odgovornost u vojnoj industriji, te zaštitio integritet svih partnera.  

Tvrtke iz Brazila, Finske, Francuske, Njemačke, Izraela, Italije, Japana, Nizozemske, Norveške, Južne Koreje, Južnoafričke republike, Španjolske, Turske, Velike Britanije i SAD-u su poboljšale indeks za jedan ili viši bodova.

Istraživanje je pokazalo da :

  • 8 tvrtki ima mehanizme zaštite zviždača koji potiču na prijavljivanje nepravilnosti  
  • 13 tvrtki provoditi redovite neovisne dubinske analize
  • 3 tvrtke imaju dokaze da imaju da provode posebne postupke za izbjegavanje korupcije posebnim ugovorima

U cilju učinkovitog i transparentnog upravljanja vojnim proračunom Republike Hrvatske očekujemo da će javna nabava biti potpuno otvorena za zainteresiranu javnost. Tvrtke koje sudjeluju u postupcima javne nabave moraju imati posebne antikorupcijske mehanizme ugrađene u svoje poslovanje kako bi se osigurala veća odgovornost onih koji sudjeluju u postupku, a u cilju osiguravanja maksimalne kvalitete i sigurnosti svakog vojnika ili pojedinca koji je zaposlen u oružanim snagama Republike Hrvatske istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.  

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2021 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica