Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Aktivisti od UN-a traže neometan pristup informacijama i slobodu medija

07.02.2014.

Više od 190 organizacija civilnoga društva pozivaju Ujedinjene narode da u središte novog okvira za globalni razvoj stave odgovornost vlada i neovisnost medija.

Ujedinjeni narodi trenutačno rade na globalnom razvojnom programu za razdoblje poslije 2015. godine. Tzv. Milenijski razvojni ciljevi razvojni su prioriteti u sljedećim desetljećima.

U zajedničkoj izjavi koju koordinira Članak 19 i Svjetski forum za razvoj medija (GFMD), 197 organizacija tvrdi da su u budućem razvojnom planu ključni pristup informacijama i sloboda medija. Sustavi koji omogućuju ljudima da nadziru odgovornost vlada temelj su za ostvarivanje gospodarskog rasta, socijalne jednakosti i održivog okoliša.

"Važno je da UN prepozna širinu podrške baze koja u razvojni program želi uključiti slobodu medija i pristup informacijama kao ključne elemente novog razvojnog programa. Stvaranje otvorenih vlada temeljni je preduvjet smislenog razvoja", rekao je Thomas Hughes, izvršni direktor Članka 19.

"Slobodan tijek informacija omogućava ljudima donošenje informiranih odluka te pravo na smisleno sudjelovanje u javnim raspravama o pitanjima koja utječu na njihov život. Inormacije su ključne za poticanje kreativnosti i inovacija. Pristup informacijama te slobodni i neovisni mediji važni su u nadzoru nad razvojnim planovima i obećanjima koja vlade daju", dodao je Hughes.

"Ovom izjavom civilne organizacije iz svih krajeva svijeta obraćaju se svojim predstavnicima u Ujedinjenim narodima. Ignoriranje uloge medija i informacija te transparentnosti i odgovornosti u trenutku kada se donose razvojni ciljevi za sljedeća desetljeća, je apusurdno. Pristup informacijama i neovisni mediji ključni su za razvoj. Kako se ovog tjedna ponovno okuplja UN-ova radna skupina, od najveće je važnosti da ova poruka dođe do njih", rekao je Leon Willems, predsjednik Svjetskog foruma za razvoj medija (GFMD-a).

Koalicija od UN-a traži:

1) donošenje glavnog cilja kako bi se osiguralo dobro upravljanje i učinkovitost institucija

2) uključiti sastavnice glavnog cilja tj. osigurati ljudima slobodu govora, udruživanja, mirnih prosvjeda, pristup neovisnim medijima i informacijama te jamčiti javnosti pravo na informacije i pristup podacima vlade.

Prošle je godine savjetodavno vijeće na visokoj razini koje je imenovao glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon s temom razvojnog plana za 2015. Godinu, preporučilo novi cilj dobrog upravljanja za budući razvojni plan. Ovaj cilj ljudima treba osigurati pravo slobode govora, neovisnost medija i pravo pristupa informacijama. Izvješće ove grupe pod nazivom Novo globalno partnerstvo: smanjenje siromaštva i transformacije ekonomije kroz održivi razvoj naišlo je na veliko odobravanje jer je prepoznalo ključnu ulogu ljudskih prava u osiguravanju smislenog gospodarskog i društvenog razvoja.

"Rasprava na visokoj razini zaključila je da je pristup informacijama te transparentnost i odgovornost vlada ključna kako bi se osigurao razvoj. Te preporuke moraju biti i formalno uključene kako bi razvojni program od 2015. bio smislen", rekao je Thoma Hughes.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica