Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Afera Štandovi

07.02.2022.

VRHOVNI sud je objavio da je obustavio kazneni postupak protiv pokojnog Milana Bandića, bivšeg gradonačelnika Zagreba, te da je odbio žalbu Uskoka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u odnosu na Ivicu Lovrića i Zdenku Palac u aferi Štandovi.

Time je postala pravomoćna presuda kojom je Lovrić oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti pomaganjem i Palac da je počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

U priopćenju Vrhovnog suda, u kojem se ne navode imena, pojašnjava se da se gradonačelnika teretilo da je 2014. bez osnove obvezao Grad na snašanje troškova akcije prikupljanja potpisa građana za raspisivanje referenduma. Akciju je provodila jedna građanska inicijativa. Troškovi su se odnosili i na tiskanje letaka i plakata te snimanje i emitiranje radijskog spota.

Lovrića, pročelnika gradskog ureda, teretilo se da je u tome pomogao Bandiću. Letci i plakati su prema optužnici dostavljani diljem države. Bandića i Lovrića se teretilo da su na teret grada postupali s ciljem pribavljanjem znatne imovinske koristi građanskoj inicijativi.

Bandića se teretilo i da je od Palac, voditeljice tržnice, zatražio da građanskoj inicijativi bez osnove ustupi na besplatno korištenje štandove te da je Palac tako i postupila. Građanskoj inicijativi je prema optužnici na opisani način pribavljena imovinska korist ukupno 308.888,90 kuna.

Svi su optuženici prvostupanjskom presudom oslobođeni optužbe zbog kaznenih djela zlouporaba položaja, trgovanje utjecanjem i zlouporaba položaja i ovlasti pomaganjem. Vrhovni sud Republike Hrvatske obustavio je kazneni postupak u odnosu na prvog optuženika koji je u međuvremenu umro.

U odnosu na drugog optuženika i treću optuženicu Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da nije dokazano da su počinili kaznena djela za koja se terete.

Više info na: https://www.index.hr/vijesti/clanak/afera-standovi-obustavljen-postupak-protiv-bandica-lovric-i-palac-nevini/2337849.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_najnovije_d

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2022 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica