Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

9.12. Međunarodni dan borbe protiv korupcije

09.12.2021.

KORUPCIJA - ŠTETNA POJAVA KOJA SE BRZO PRILAGOĐAVA I MUTIRA

Transparency International Hrvatska povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije ističe da borba protiv korupcije mora biti prioritet bez obzira na sve izazove kojima danas svjedočimo u vrijeme globalne pandemije.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 9. prosinca 2003. godine kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje."

Korupcija je složena i teško iskorjenjiva društvena pojava koja se brzo prilagođava na promjene i mutira.

97 od 100 građana smatra da je korupcija u Hrvatskoj raširena. Građani glavnim uzrokom korupcije u Hrvatskoj smatraju materijalizam i želju za stjecanjem osobnog bogatstva pojedinaca. Drugi uzrok je neučinkovitost sudova, te političari i politička scena u Hrvatskoj.  Više od 70% građana smatra da je uzrok i klima u društvu koja korupciju prihvaća kao dio naše kulture.

U svim proteklim razdobljima do danas svjedočili smo da se pozivanje na borbu protiv korupcije koristi samo kao sredstvo političkih aktera za osvajanje vlasti, a ne kao program za stvarne promjene koje će zaustaviti propadanje, iseljavanje i obezvrjeđivanje svih potencijala hrvatskog društva.

Društva koja imaju visoke standarde transparentnosti, javno dostupne podatke i učinkovite institucije su bogatija, a njihovi građani uživaju u kvaliteti javno dostupnih usluga. Hrvatsko društvo mora biti oslobođeno političke korupcije, te trgovine utjecajima i pozicijama. Na političkim akterima koji su danas na pozicijama političkog odlučivanja leži teret najveće odgovornosti.“ istaknula je dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2022 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica