Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

28.9. Međunarodni dan prava na pristup informacijama

28.09.2015.

IMAM PRAVO ZNATI – INFORMACIJA JE OBVEZA TIJELA JAVNIH VLASTI I PRAVO GRAĐANA       

    U povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama Transparency International Hrvatska traži da tijela javne vlasti, od lokalne do nacionalne razine, budu primjer dobrog informiranja građana o pitanjima  koja su od javnog interesa.  

    „ Transparentnost i proaktivno objavljivanje informacija smanjuje korupciju i povećava povjerenje građana u institucije.

Tijela javne vlasti dužna su biti primjer dobrog, poštenog i učinkovitog djelovanja. Nedovoljna informiranost građana dovodi u sumnju postupke, djelovanje i odluke koje tijela javne vlasti donose.

Tijekom 2015. godine primili smo 141 pritužbu građana na uskraćivanje informacija u raznim područjima od školstva, zdravstva, pravosuđa, javnih tvrtki, agencija, te postupanja političara na lokalnim razinama. 

Što je razina upravljanja i odlučivanja niža i informacije građanima su manje dostupne. Neka najviše razine vlasti budu primjer i poticaj za odgovornost i uspostavu viših standarda transparentnosti. 

Kadrovska pitanja smatramo najvažnijim segmentom, jer građanima više nije svejedno tko i kako će provoditi odluke i pošteno upravljati svim javnim resursima u interesu svakoga od nas.    

Tijekom prošle godine zatražili smo da se kadrovska pitanja premjeste u otvoreni dio sjednice Vlade, a danas to tražimo i od općinskih, gradskih i županijskih razina.   

Na otvorenom dijelu sjednica Vlade Republike Hrvatske treba se odlučivati o imenovanjima ministara i njihovih pomoćnika, ravnatelja i članova upravnih vijeća državnih agencija i zavoda te čelnih ljudi državnih tvrtki. Naime, riječ je o dužnostima koje nose veliku odgovornost, a financirani su od javnog novca. Zbog toga u povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama podsjećamo na jedan od naših glavnih slogana: „Imam pravo znati!““, poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.
    
Priopćenje

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2021 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica