Važnost izlaska na izbore za Europski parlament

Sudionici tribine „Pristup informacijama i sudjelovanje u procesima odlučivanja u Europskoj uniji“ pozvali su Zagrepčane da 25. svibnja iziđu na izbore za Europski parlament.

U Hrvatskoj se bira 11 zastupnika. Zastupnici se biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasovanju. Prošlogodišnje je izbore obilježio iznimno nizak odziv birača. Na izbore je izišlo samo 20,83 posto birača.

„Takva je slaba izlaznost mnogo rekla o odnosu hrvatskih građana spram političara, ali i njihovoj informiranosti o važnosti europarlamentarnih izbora. Hrvatska si ne može dopustiti pasivno članstvo u Uniji. Samo aktivnošću možemo koračati naprijed. Upravo zbog toga u Europskom parlamentu trebamo zastupnike koji će aktivno štititi i promicati hrvatske interese. Na građanima je da 25. svibnja odluče koji će to činiti najbolje. Europarlamentarni izbori samo su jedna od mogućnosti kojima građani sudjeluju u procesima odlučivanja u Uniji, a za uspješnije sudjelovanje u tim procesima neophodna je bolja informiranost građana. Shvaćajući što sve znači biti građanin Unije, kvalitetnije ćete donositi odluke u svakodnevnom životu, ali i doprinositi društvenom i gospodarskom napretku Hrvatske“, kazala je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

O važnosti izlaska na izbore za Europski parlament govorile su i voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta Violeta Simeonova Staničić te pročelnica Ureda za programe i projekte Europske unije Grada Zagreba Jelena Ricov.

Stručnjak u područjima političkih i državno-upravnih znanosti Neven Šimac građanima je poručio da ne glasuju za one koji se brinu samo za hrvatske interese, nego za one koji razmišljaju i o interesima Unije.

Predstavnik EU ureda Transparency Internationala Ronny Patz i predstavnik Ureda Povjerenice za informiranje Hrvoje Vindakijević podsjetili su nazočne da sjednice Europskog parlamenta mogu pratiti na internetu putem izravnog prijenosa s prijevodom na hrvatski jezik.

Tribinu u Kući Europe koja je organizirana u okviru projekta „Građani Grada Zagreba = Građani Europske unije“, moderirala je Ivona Mendeš, izvršna direktorica TI Hrvatske.

Galerija

Newsletter prijava

PRIJAVITE KORUPCIJU

FOTKAJTE KORUPCIJU Filtrirajte korupciju

Područje korupcije

Gospodarstvo

Politika

Javni djelatnici

Ostalo

Pravosuđe

Mjesto korupcije

Pregledajte sve
Donirajte Indeks percepcije korupcije 2015