Udruge moraju podizati aktivizam građana, a ne zloupotrebljavati dobre i plemenite namjere poštenih građana

i za udruge civilnog društva vrijede načela transparentnosti, poštenja i odgovornosti

Transparency international Hrvatska očekuje brzo, efikasno i učinkovito sankcioniranje propusta u financijskom poslovanju udruga civilnog društva, te u njima odgovornih pojedinaca za netransparentno raspolaganje novcem koji se prikupljao u kampanjama za liječenje bolesnih osoba, a osobito djece.  

„Najoštrije osuđujemo neodgovorne pojedince koji zloupotrebljavaju svoje pozicije u udrugama civilnog društva i netransparentno raspolažu novcem koji se uplaćuje na njihove poslovne žiro račune.

Oni koji traže pomoć čine to u krajnjoj nuždi onda kada za rješavanje pojedinačnog problema ne mogu pronaći drugu mogućnost. Iskorištavanje i manipuliranje u takvim situacijama duboko narušava temeljne društvene vrijednosti poput plemenitosti, dobrote i poštenja.

Očekujemo zaštitu onih pojedinaca koji ukazuju na nepravilnosti, a ne da ih se osuđuje, vrijeđa i diskreditira.

Prilika je ovo da podsjetimo kako je neophodno regulirati zaštitu zviždače odnosno prijavitelja nepravilnosti koji su sve ove godine samo hrabri pojedinci. Njihovo javno istupanje i prokazivanje nepravilnosti za posljedicu ima gubitak anonimnosti, osuđivanje i ostanak bez egzistencije. Zviždači predstavljaju stvarne borce protiv korupcije, a njihova zaštita temelj je poticanja aktivizma građana i smanjivanja straha od mogućih posljedica.

Udruge civilnog društva moraju se hitno prilagoditi sadašnjem trenutku, potencijalima i mogućnostima koje kao društvo imamo. Njihovo djelovanje i financiranje mora biti okrenuto građanima.“ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

 

Dokumenti

Newsletter prijava

Konferencija

Napomene

PRIJAVITE KORUPCIJU

FOTKAJTE KORUPCIJU Filtrirajte korupciju

Područje korupcije

Gospodarstvo

Politika

Javni djelatnici

Ostalo

Pravosuđe

Mjesto korupcije

Pregledajte sve
Donirajte Indeks percepcije korupcije 2015