en fr

Tražimo hitnu izmjenu instituta predstečajne nagodbe

Transparency International Hrvatska zalaže se za hitnu doradu instituta predstečajne nagodbe i istragu svih do sada provedenih predstečajnih nagodbi.

Istaknula je to predsjednica TIH-a Davorka Budimir na tematskoj sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije čija je tema "Koruptogenost i zlouporabljivost pravnog uređenja instituta predstečajne nagodbe".

Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi donesen je pod izlikom očuvanja radnih mjesta. A da bi se nekome nešto dalo, drugome se mora uzeti. Upravo najgoru praksu tog pravila gledamo u slučaju predstečajnih nagodbi. Predstečajne se nagodbe prelamaju preko pleća poštenih vjerovnika i poreznih obveznika. Povrh toga institut predstečajne nagodbe pokazao je visoku koruptogenost i zlouporabljivost. Među ostalim, zakon ne propisuje obvezu utvrđivanja vjerodostojnosti tražbina. To se hitno treba izmijeniti. Sve predstečajne nagodbe trebaju biti pod strogim sudskim nadzorom“, kazala je Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency International Hrvatska.

Zbog toga Transparency International Hrvatska traži dopune i izmjene Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi kako bi zakon jasno i nedvosmisleno služio unaprjeđenju hrvatskog gospodarstva.

vijesti.hrt.hr

Prijavite korupciju
Prijavite korupciju
Primajte obavijesti

Newsletter prijava

Prijavite se