en fr

Sada očekujemo odgovornost izborne pobjednice

Transparency International Hrvatska zahvaljuje svih biračima koji su izvršili građansku odgovornost glasajući na predsjedničkim izborima, predsjedničkim kandidatima koji su se natjecali, te izbornoj pobjednici. Sada očekujemo odgovornost pobjednice.    

Predsjednički izbori su završeni. Izlaskom na izbore građani su pokazali da imaju građansku odgovornost i da znaju što znači snaga svakog pojedinačnog glasa, bez obzira za koga su glasovali. Izbornim gubitnicima ostaje prihvatiti volju onih građana koji su izašli na birališta, te poštivati demokratski poredak i unaprijed poznata pravila natjecanja.    

Sada je teret političke odgovornosti na izbornoj pobjednici. Njena obaveza je da bude predsjednica svih građana, bez diskriminacije, posebno vodeći računa da mnogi građani nisu izašli na birališta,te da joj veliki broj birača nije dao svoj glas.

U takvoj situaciji s pravom očekujemo snažne moralne kvalitete i integritet, pojedinačnu osobnost, vještinu i znanje dobrog upravljanja. Očekujemo poštivanje Ustavom zacrtanih ovlasti i diobu vlasti, kao temelja stabilnosti našeg demokratskog poretka.

Očekujemo državnicu koja će poticati pozitivne društvene vrijednosti, dobrotu, povjerenje a osobito poštenje. Nadamo da će njen svakodnevni rad i prioritet biti borba protiv korupcije-prevencijom, da se u javnosti ne bi stvorio dojam da se ona provodi selektivno kako bi se diskreditirali politički protivnici. Svi građani Hrvatske zaslužuju bolji, pravedniji i pošteniji život, a do njega je moguće doći ako vjerujemo da se kao društvo možemo promijeniti.“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Preuzmi priopćenje

Prijavite korupciju
Prijavite korupciju
Primajte obavijesti

Newsletter prijava

Prijavite se