en fr

Predsjednica TIH-a gostovala u Govornici

Predsjednica TIH-a Davorka Budimir gostovala je u emisiji Govornica na HRT 4 30.10.2013. godine. U emisiji se raspravljalo o rastrošnosti hrvatskih političara. 

Kako objasniti da skupe automobile naručuju čelnici iz najsiromašnijih županija i gradova, s najvišom stopom nezaposlenosti?

Koliki je u Hrvatskoj stupanj političke odgovornosti prema javnom novcu? Zašto birači na izborima ne kažnjavaju rastrošne? Na koji način kontrolirati političare koji svojim primanjima ne mogu objasniti imovinu koju posjeduju? 

Ovdije se radi o mnogo većem problemu od kontrole potrošnje javnog novca. To je pitanje političke odgovornosti pojedinaca koji obnašaju visoke dužnosti. Javnim dobrom potrebno je upravljati pažnjom dobrog gospodara - odgovorno i u dobroj vjeri. Bez odgovornih političara nema transparentnog političkog sustava i upravo zato je Globalni korupcijski barometar, alat TI, pokazao da hrvatski građani smatraju političke stranke najkorumpriranijim institucijama, a što posredno smanjuje povjerenje građana u same političare, istaknula je predsjednica TIH-a. 

Podatci GCB za Hrvatsku ( objavljeno 9.7.2013.)    

 

Video

Prijavite korupciju
Prijavite korupciju
Primajte obavijesti

Newsletter prijava

Prijavite se