en fr

Potreban je sustav koji će pokazati da se korupcija u konačnici ne isplati

Transparency International Hrvatska akciju uhićenja u Zagrebu zbog korupcije i utaje poreza u iznosu od 50 milijuna kuna smatra vrlo važnom u trenutku kada se Hrvatsku prozvalo „novim licem korupcije u Europi“.

Ova represivna akcija DORH-a i USKOK-a pokazuje da sustav borbe protiv korupcije u Hrvatskoj mora funkcionirati u cilju onemogućavanja koruptivnog djelovanja neodgovornih pojedinaca. 

Hrvatska nije „novo lice korupcije u Europi“, iako je još uvijek potrebno uskladiti i osnažiti neovisne institucija da učinkovito djeluju u okviru zakonodavnih ovlasti.

Borba protiv korupcije predstavlja najveći izazov, a za one koji su zaduženi za njenu provedbu i najveću odgovornost.

Svaki pojedinac koji sudjeluje u lancu korupcije mora biti svjestan da se korupcija u konačnici ne ispalti, a na hrvatskim institucijama je da se počinjena dugoročna šteta  sanira oduzimanjem tako stečene imovine i vraćanjem novca u državni proračun.

U ovom konkretnom slučaju postavlja se logično pitanje kako je moguće da sustav ne reagira odmah kada uoči nelogičnosti u poslovanju pravnih subjekata posebice u sustavu porezne kontrole i sprječavanja pranja novca.“  istaknula je dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency International Hrvatska.

 

Prijavite korupciju
Prijavite korupciju
Primajte obavijesti

Newsletter prijava

Prijavite se