Paralele HRT-a - borba protiv korupcije

Zašto je prema Indeksu percepcije korupcije Novi Zeland najmanje korumpirana zemlja svijeta? Koja su iskustva u sprječavanju koruptivnih radnji? Kakva je situacija s borbom protiv korupcije u Srbiji i Bosni i Hercegovini, kao našim regionalnim susjedima? Što je pokazalo istraživanje TI o integirtetu institucija EU ? 

Koliko korupcija štetno djeluje na razvoj gospodarstva, govori i primjer Hrvatske. Strani investitori upravo korupciju smatraju jednom od najvećih prepreka za ulaganja.

Antikorupcijsko izvješće Europske unije jedan je od dobrih alata. Europska unija treba nadzirati borbu protiv korupcije u svim članicama, a posebno onim novima gdje borba protiv korupcije nije duboko ukorijenjena u sve pore društva. Kroz takav se nadzor vidi što se s tom borbom događa - stagnira li ili napreduje. Hrvatska, primjerice, korača malim koracima naprijed. U nadolazećem razdoblju mnogo očekujemo od novog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i sa strane civilnog društva - hrvatskog ogranka Transparency Internationala istaknuo je Carl Dolan iz Briselskog ureda TI.   

Pogledajte cijelu emisiju

Newsletter prijava

PRIJAVITE KORUPCIJU

FOTKAJTE KORUPCIJU Filtrirajte korupciju

Područje korupcije

Gospodarstvo

Politika

Javni djelatnici

Ostalo

Pravosuđe

Mjesto korupcije

Pregledajte sve
Donirajte Indeks percepcije korupcije 2015