Objava za medije - Nije moguće da nitko nije primjetio nepravilnosti

HRVATSKE INSTITUCIJE DUŽNE SU ISTRAŽITI I PROCESUIRATI NEODGOVORNE POJEDINCE – NIJE MOGUĆE DA NITKO NIJE PRIMJETIO NEPRAVILNOSTI 

                                                                            

Skandal oko kupovine i remonta vojnih aviona MiG 21 za čiju je nabavu izdvojeno 132,9 milijuna kuna predstavlja grubo narušavanje nacionalne sigurnosti, prijevaru i sramotu za sve zaposlene u sustavu obrane i sigurnosti, ali i narušavanje integriteta i poštenja u postupcima javne nabave.   

Nije moguće da nitko nije primijetio moguće koruptivne rizike, nepravilnosti ili odstupanja od učinkovite nabave u tako velikim, složenim i skupim postupcima  javne nabave. U sustavu obrane i nacionalne sigurnosti ovakvi propusti su nedopustivi, sramotni i ponižavajući.

Nedostatak antikorupcijske kontrole povećava koruptivne rizike i doprinosi narušavanju integriteta i poštenja pojedinaca koji su uključeni u postupak i to kao vojni stručnjaci, javni službenici ili politički imenovani dužnosnici. U ovoj situaciji zakazali su svi. 

Radi se o vrlo ozbiljnom skandalu koji duboko kompromitira ne samo Hrvatsku, već i sve one koji svoj javni posao obavljaju pošteno i transparentno vodeći se prije svega javnim, a ne pojedinačnim interesima. Za istraživanje ovako teških malverzacija nije kasno. U interesu zaštite hrvatskih nacionalnih interesa i časti treba istražiti tko je pogriješio.  

Niti jedan građanin ne smije biti iznad zakona. Osjećaj odgovornosti onih koji obnašaju javnu vlast je temelj za stvaranje povjerenja u političke institucije.“ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

 

Dokumenti

Newsletter prijava

Konferencija

Napomene

PRIJAVITE KORUPCIJU

FOTKAJTE KORUPCIJU Filtrirajte korupciju

Područje korupcije

Gospodarstvo

Politika

Javni djelatnici

Ostalo

Pravosuđe

Mjesto korupcije

Pregledajte sve
Donirajte Indeks percepcije korupcije 2015