en fr

Netočni podaci o akademskom zvanju na izbornim listama - sramotno

Bez obzira o kome se radi lažno predstavljanje o akademskom obrazovanju je nepošteno prema svakom pojedincu koji je do akademskog statusa i diplome došao u redovitom postupku stjecanjem znanja, polaganjem ispita i obranom završnog rada.

Iako Zakon o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju (NN 118/12)  predviđa prekršajnu odgovornost za pojedinca koji se lažno predstavlja kaznom od 300 do 15.000 kuna u slučaju izabrane saborske zastupnice otvara se čitav niz novih okolnosti koji pokazuju da je naše izborno zakonodavstvo nedoraslo sadašnjem trenutku i potrebama konsolidacije društva u cjelini.

  • Lažno predstavljanje je  sramotno za pojedinca koji se želi baviti javnim poslovima i općim dobro, jer to pokazuje nedostatak osobnog integriteta i nepoštenja.
  • Ono predstavlja i prijevaru birača, a posredno dodatno narušava povjerenje građana u političare i političke institucije.

Za propust je odgovorno i Državno izborno povjerenstvo koje utvrđuje pravovaljanost listi, njihovu točnost i vjerodostojnost. I akademska titula predstavlja javno dostupan  i provjerljiv podatak iz javnih izvora. Ako se provjerava ime prezime i OIB, mora se provjeriti i akademski status pojedinca, a  liste koje su netočne potrebno je eliminirati iz izbornog procesa. Tada bismo prevenirali nepravilnosti i spriječili sadašnju situaciju da na listama završe pojedinci koji nisu pošteni i transparentni

T portal : Vladimira Palfi (supredsjednica Živog zida i izabrana saborska zastupnica) Sporna Vam je moja diploma - Znate gdje trebate prijaviti

Prijavite korupciju
Prijavite korupciju
Primajte obavijesti

Newsletter prijava

Prijavite se