en fr

Korupcija - prepreka ulaganjima u Hrvatsku i zapadni Balkan

Na Investicijskom forumu o zapadnom Balkanu na kojem je Hrvatsku predstavljao predsjednik Vlade Zoran Milanović, kao jedna od prepreka investicijama istaknuta je korupcija.

Na Investicijskom forumu u Londonu sudjelovali su predsjednici vlada Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Albanije.

Cilj tog foruma Europske banke za obnovu i razvoj bio je predstaviti zapadni Balkan kao ulagačko odredište. U raspravi o poslovnom okruženju i ulagačkoj klimi u regiji sudjelovao je i potpredsjednik udruge Transparency International Hrvatska Don Markušić.

Upitan koliko se u Hrvatskoj radi na suzbijanju korupcije koja je u Bijeloj knjizi stranih ulagača istaknuta kao glavna prepreka za ulaganja, Markušić je kazao: „Budući da je hrvatsko tržište premalo, većina stranih ulagača gleda regiju kao cjelinu. Kada se uspoređuju podaci o korupciji u svim zemljama zapadnog Balkana, može se zaključiti kako je stanje u Hrvatskoj loše, no u susjednim zemljama još je gore. Ta nam činjenica ne pomaže u privlačenju stranih investicija. Upravo naprotiv. Indeks percepcije korupcije nije Engleska prva liga da se gleda gdje je tko na ljestvici, nego služi, među ostalim, da strani ulagači vide koliko se stanje u nekoj zemlji popravlja iz godine u godinu.“

Uz podatke o malom, ali nedostatnom napretku Hrvatske u borbi protiv korupcije Markušić je predstavio i projekte na kojima radi civilno društvo. Investitori su posebno pohvalili Sporazum o poslovnoj suradnji Hrvatske udruge poslodavaca i udruge Transparency International Hrvatska. Podsjetimo, HUP i TIH surađuju na suzbijanju korupcije te promicanju demokratskih vrijednosti i poštene tržišne utakmice u cilju sveopćeg, a posebice gospodarskog napretka Republike Hrvatske.

Prijavite korupciju
Prijavite korupciju
Primajte obavijesti

Newsletter prijava

Prijavite se