Javno pismo političkim stranka izabranim u Hrvatski sabor

Političkim strankama i koalicijama -dostavlja se U Zagrebu, 9. studenog 2015. godine

Poštovana rukovodstva izabranih političkih stranaka u novi saziv Hrvatskog sabora,

s današnjim danom građani Republike Hrvatska nastavljaju obavljati svoje svakodnevne dužnosti - odgovornih, poštenih i tihih pojedinaca koji žive od svoga rada, te onih okolnosti i uvjeta koje Vi kreirate kroz političke odluke. Izborni rezultati su pokazali snagu tog našeg jednog glasa – ona je ogromna i pronašla je put do Vas.

Svakom građaninu je stalo i on želi živjeti u poštenoj, transparentnoj i odgovornoj zajednici koja će postaviti minimalne standarde kvalitetnog života. Točno je da želimo bolje živjeti i da znamo izabrati vlast kakvu zaslužujemo.

Možda izbornim rezultatima niste zadovoljni, možda nisu ispunili vaša očekivanja, želje i nastojanja, ali to nije niti važno. Važno je da ovaj trenutak shvatite kao odgovornost i rijetku priliku da vas pamtimo kao hrabre, odlučne i odgovorne.

Mnogi građani već dugo žive s bolnim rezovima i svakodnevnim promjenama. I onda kada svojem djetetu ne mogu platiti obrok u školi ili ga ne mogu poslati na školski izlet. Kada nisu u mogućnosti platiti zdravstveni pregled. Kada ne mogu podmiriti režijske troškove, rate kredita i obveze koje nitko umjesto njih ne plaća. Da li ste Vi nositelji vlasti spremni na odricanje i svakodnevni život kakav mnogi građani već duže vrijeme podnose? Da li ste spremni odustati od privilegija i materijalne sigurnosti? Da li ste spremni na neizvjesnost?Da li ste spremni reformirati sustav, a ne samo pojedine dijelove?

Naše pojedinačne sudbine nemaju vremena čekati vaše dogovore, pregovore i trgovanje, jer vas građani zbog toga nisu izabrali. Građani su vam dali povjerenje da se dogovorite kako bi na najistaknutije pozicije u vlasti izabrali najbolje i najstručnije pojedince neovisno o političkim opredjeljenjima, te rodnoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj razlici među nama. Imenujte one koji su izvrsni u svim područjima, pošteno ih nagradite kako bi javni interes bio iznad bilo koje privatne i pojedinačne želje. Isključite iz javnog života i djelovanje sve one koji su nepošteni i nesposobni.

Ono što u ovom trenutku prvo očekujemo je zaustavljanje svih nepotrebnih rashoda i izdataka iz državnog proračuna, te dosljednu kontrolom odlijeva novca i bolje gospodarenje.

Drugo, očekujemo stvarnu borbu protiv korupcije kroz mehanizme učinkovite kontrole koruptivnih rizika na svim razinama vlast.

Treće, očekujemo hitnu reformu pravosudnog sustava koja bi omogućila svakom građaninu nadu i vjeru da pravda i pravednost postoje. Građani očekuju da odgovorna vlast bude uspješna, jer si kao društvo neuspjeh više ne možemo dopustiti. Govorili ste da znate, hoćete i možete – sada nam to pokažite.

S poštovanjem,

Transparency international Hrvatska Davorka Budimir, predsjednica

Dokumenti

Newsletter prijava

PRIJAVITE KORUPCIJU

FOTKAJTE KORUPCIJU Filtrirajte korupciju

Područje korupcije

Gospodarstvo

Politika

Javni djelatnici

Ostalo

Pravosuđe

Mjesto korupcije

Pregledajte sve
Donirajte Indeks percepcije korupcije 2015