en fr

Iva Čengija o temi Mladi i korupcija - Govornica, HRT 4

Bitno je mladima ukazivati na važnost izgradnje društva s nultom stopom korupcije.

"Prave su vrijednosti znanje i rad i vodeći se tim vrijednostima mladi si mogu izgraditi dobru budućnost. Mala korupcija otvara vrata većoj, ali i najveća, vidjeli smo u prvostupanjskoj presudi u slučaju Fimi media ne završava dobro. Mladi se trebaju boriti protiv korupcije, ali mi im u tome trebamo biti uzor. Zakonsku podlogu za to već imamo", istaknula je Iva Čengija, zamjenica izvršne direktorice TIH-a, u emisiji Govornica.

"Kupnja ispita pojam je koji ne poznaju obrazovni sustavi u najrazvijenijim zemljama svijeta. Nažalost, u Hrvatskoj je stanje drugačije. Za svaku su osudu slučajevi razotkriveni na Prometnom i Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te Pravnom u Osijeku. No, posao je to za USKOK i Državno odvjetništvo. TIH od Dinka Cvitana, novog glavnog državnog odvjetnika ima velika očekivanja – beskrumpromisnu borbu protiv korupcije", kazala je Čengija.

A u obrazovnom sustavu posla ima. Kroz Globalni korupcijski barometar kojim Transparency International utvrđuje mišljenje građana o prisutnosti korupcije u pojedinim sferama, utvrđeno je da građani Hrvatske naš obrazovni sustav doživljavaju vrlo korumpiranim. Konkretno, na ljestvici od 1 do 5 pri čemu 1 označava područje bez korupcije, a 5 ono potpuno korumpirano, obrazovni sustav dobio je ocjenu 3.5. Građani smatraju je najviše korupcije vezano uz političke stranke i sudstvo. Ta su područja dobila ocjenu 4.

GOVORNICA 12.3.2014. - Mladi i korupcija

Prijavite korupciju
Prijavite korupciju
Primajte obavijesti

Newsletter prijava

Prijavite se