Hrvatska nazadovala u borbi protiv korupcije - s 49 boddova opet se ubraja u korumpirane države

Na ljestvici od 176 država prema Indeksu percepcije korupcije 2016 Hrvatska je na 55. mjestu s 49 bodova. U odnosu na prošlu godinu Hrvatska je nazadovala za dva boda.

Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživanju Transparency Internationala, najtransparentnije države u 2016. godini su Danska s 90, Novi Zeland s 89 i Finska s 88 bodova. Najkorumpiranije države su  Južni Sudan s 11 i Somalija sa samo 10 bodova.

Hrvatska se ubraja u korumpirane države Europske unije, a osim nas lošije su Mađarska i Rumunjska s 48 bodovva, Italija s 47 bodova, Grčka s 44 boda i Bugarska s 41 bodom.   

U odnosu na države regije najviše su napredovale Kosovo  i Albanija za 3 boda, Srbija za 2,a  Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Slovenija za 1 bod. Hrvatska je pala za 2 boda, a Makedonija za 5 bodova. Slovenija sada ima 61 bod, Hrvatska 49, Crna Gora 45, Srbija 42, Bosna i Hercegovina i Albanija 39, Makedonija 37, a Kosovo 36 bodova.

Indeks percepcije korupcije za 2016. godinu pokazuje da je Hrvatska nazadovla u borbi protiv korupcije za dva boda i da se ponovo ubraja u korumpirane države. Transparency International objašnjava da je korupcija na globalnoj razini porasla zbog  nejednakosti i jačanja populizma.

Transparency International Hrvatska smatra da korupcija nije i ne smije biti povezana s ideologijom, već je rezultat pohlepe koja nije niti lijeva niti desna. To je jedini objektivan kriterij na kojem bi se morao temeljiti svaki istraživački rad o percepciji korupcije u institucijama pojedine države.

Objašnjenje Transparency Internationala, njemačkog NGO-a, o povećanju korupcije u pojedinim državama ne temelji se na tim načelima.

Hrvatska se mora okrenuti vlastitim snagama u prevenciji borbe protiv korupcije i vlastitoj političkoj volji, kako bi se osigurala transparentnost rada političkih institcija i  potaknuti aktivizam građana u svakodnevnom zalaganju za pozitivne društvene vrijednosti poput povjerenja, a pogotovo poštenja". istaknula je dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency International Hrvatska.

 

Kontakt za medije: mediji@transparency.hr 091 91 21 229

Dokumenti

Newsletter prijava

Konferencija

Napomene

PRIJAVITE KORUPCIJU

FOTKAJTE KORUPCIJU Filtrirajte korupciju

Područje korupcije

Gospodarstvo

Politika

Javni djelatnici

Ostalo

Pravosuđe

Mjesto korupcije

Pregledajte sve
Donirajte Indeks percepcije korupcije 2015