Revizija pokazuje da je sustav upravljanja Hrvatskom nepravedan,nepošten i neučinkovit

Transparency International Hrvatska povodom objave revidiranih financijskih izvještaja Agrokora d.d. i Agrokor grupe za 2016. godinu poziva sve nadležne institucije i tijela javne vlasti na hitno djelovanje i donošenje učinkovitih poteza – završilo je vrijeme zabavljanja javnosti.

Nakon što je hrvatska javnost informirana o nalazima revizije financijskih izvještaja vrijeme je za istinsko, učinkovito i stvarno djelovanje kako bi se utvrdila odgovornost za situaciju u koju su dovedeni svi hrvatski građani. Svi građani su povezani s tako velikom kompanijom – bilo kao zaposlenici, kao kupci, dobavljači ili korisnici roba i usluga.

Kada sustav ima selektivne kriterije, nejasna pravila i veliki broj izuzetaka onemogućeno je poslovanje i učinkovita kontrola takvog poslovanja.

Zašto smo u sustav uveli fiskalizaciju i kontrolu tijekova novca u poslovanju ako sustav nije  u mogućnosti otkriti koruptivne rizike, nepravilnosti i nelogičnosti, te ih prevenirati?

Niti jedno društvo, pa niti ono najveće, ne može podnijeti troškove divljeg kapitalizma s kojima se suočilo hrvatsko društvo u protekla dva desetljeća.

Gubitak nije samo u novcu, već u svim vrijednostima za koje smo mislili da ih kao društvo imamo poput povjerenja, poštenja i odgovornosti.

Zakašnjelim i simboličnim kažnjavanjem pojedinaca ne možemo poprativi sustav koji je nepošten i nepravedan, a povjerenje građana vratiti će tek oni koji će omogućiti da ista pravila vrijede jednako za sve. 

 

 

Dokumenti

Galerija

Newsletter prijava

PRIJAVITE KORUPCIJU

FOTKAJTE KORUPCIJU Filtrirajte korupciju

Područje korupcije

Gospodarstvo

Politika

Javni djelatnici

Ostalo

Pravosuđe

Mjesto korupcije

Pregledajte sve
Donirajte Indeks percepcije korupcije 2015