Potreban je sustav koji će pokazati da se korupcija u konačnici ne isplati

Transparency International Hrvatska akciju uhićenja u Zagrebu zbog korupcije i utaje poreza u iznosu od 50 milijuna kuna smatra vrlo važnom u trenutku kada se Hrvatsku prozvalo „novim licem korupcije u Europi“.

Ova represivna akcija DORH-a i USKOK-a pokazuje da sustav borbe protiv korupcije u Hrvatskoj mora funkcionirati u cilju onemogućavanja koruptivnog djelovanja neodgovornih pojedinaca. 

Hrvatska nije „novo lice korupcije u Europi“, iako je još uvijek potrebno uskladiti i osnažiti neovisne institucija da učinkovito djeluju u okviru zakonodavnih ovlasti.

Borba protiv korupcije predstavlja najveći izazov, a za one koji su zaduženi za njenu provedbu i najveću odgovornost.

Svaki pojedinac koji sudjeluje u lancu korupcije mora biti svjestan da se korupcija u konačnici ne ispalti, a na hrvatskim institucijama je da se počinjena dugoročna šteta  sanira oduzimanjem tako stečene imovine i vraćanjem novca u državni proračun.

U ovom konkretnom slučaju postavlja se logično pitanje kako je moguće da sustav ne reagira odmah kada uoči nelogičnosti u poslovanju pravnih subjekata posebice u sustavu porezne kontrole i sprječavanja pranja novca.“  istaknula je dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency International Hrvatska.

 

Newsletter prijava

PRIJAVITE KORUPCIJU

FOTKAJTE KORUPCIJU Filtrirajte korupciju

Područje korupcije

Gospodarstvo

Politika

Javni djelatnici

Ostalo

Pravosuđe

Mjesto korupcije

Pregledajte sve
Donirajte Indeks percepcije korupcije 2015