Netočni podaci o akademskom zvanju na izbornim listama - sramotno

Bez obzira o kome se radi lažno predstavljanje o akademskom obrazovanju je nepošteno prema svakom pojedincu koji je do akademskog statusa i diplome došao u redovitom postupku stjecanjem znanja, polaganjem ispita i obranom završnog rada.

Iako Zakon o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju (NN 118/12)  predviđa prekršajnu odgovornost za pojedinca koji se lažno predstavlja kaznom od 300 do 15.000 kuna u slučaju izabrane saborske zastupnice otvara se čitav niz novih okolnosti koji pokazuju da je naše izborno zakonodavstvo nedoraslo sadašnjem trenutku i potrebama konsolidacije društva u cjelini.

  • Lažno predstavljanje je  sramotno za pojedinca koji se želi baviti javnim poslovima i općim dobro, jer to pokazuje nedostatak osobnog integriteta i nepoštenja.
  • Ono predstavlja i prijevaru birača, a posredno dodatno narušava povjerenje građana u političare i političke institucije.

Za propust je odgovorno i Državno izborno povjerenstvo koje utvrđuje pravovaljanost listi, njihovu točnost i vjerodostojnost. I akademska titula predstavlja javno dostupan  i provjerljiv podatak iz javnih izvora. Ako se provjerava ime prezime i OIB, mora se provjeriti i akademski status pojedinca, a  liste koje su netočne potrebno je eliminirati iz izbornog procesa. Tada bismo prevenirali nepravilnosti i spriječili sadašnju situaciju da na listama završe pojedinci koji nisu pošteni i transparentni

T portal : Vladimira Palfi (supredsjednica Živog zida i izabrana saborska zastupnica) Sporna Vam je moja diploma - Znate gdje trebate prijaviti

Newsletter prijava

Konferencija

Napomene

PRIJAVITE KORUPCIJU

FOTKAJTE KORUPCIJU Filtrirajte korupciju

Područje korupcije

Gospodarstvo

Politika

Javni djelatnici

Ostalo

Pravosuđe

Mjesto korupcije

Pregledajte sve
Donirajte Indeks percepcije korupcije 2015