DSV - sustavna greška odgovorna za kaos u sudbenoj vlasti

Transparency International Hrvatska povodom ogromnog nezadovoljstva građana presudom u Šibeniku, ali i izostanjka reakcije u slučaju prikupljanja humanitarne pomoći preko udruga smatra da je Državno sudbeno vijeće po svom sastavu i nadležnostima uzrok nedostatka samostalnosti i neovisnosti sudbene vlasti u Hrvatskoj.

Državno sudbeno vijeće dužno je osigurati samostalnost i neovisnost sudbene vlasti, regrutirati napredovanje, odgovornost i stegovne postupke, ali i sudjelovati u osposobljavanju i usavršavanju sudaca.

S obzirom na svoj sastav ono nema te kapacitete i ne osigurava neovisnost. Od 11 članova njih 7 su suci na čiju smo netransparentnost izbora ukazivali početkom 2015. godine kada je TIH tražio poništavanje izbora zbog propusta u transparentnosti postupka. Posljedica je spolna i regionlana diskriminiranost - tada je izabrana jedna sutkinja i šest sudaca iz Zagreba i Splita.

Dva člana DSV-a se imenuju iz redova pravne struke, a dva su saborski zastupnici (po jedan iz vlasti i oporbe).

Sustav mora počivati na odvojenosti i neovisnosti pojedinih stupova vlasti kako bi se osigurala učinkovitost i odgovornost, a toga u ovom tijelu nema.

Tim više, predsjedink Istražnog povjerenstva za Agrokor ujedno je i član ovog tijela. Kako je to moguće?

Preuzmi priopćenje 

Reakcija Hrvatske udruge sudaca ( priopćenje HINA 17.10.2017.)

Povodom brojnih komentara u tzv. predmetu “Horvatinčić” koje iznose gotovo svi mediji, brojne nevladine udruge pa i političari, UHS ističe da niti je točno, niti je pravedno, zbog jedne nepravomoćne presude općinskog suda koja još nije doživjela svoj pisani otpravak, pa njeni razlozi nisu niti u cijelosti poznati, blatiti čitav sudbeni sustav i sve suce koji pošteno i vrijedno obnašaju svoju dužnost. Zbog takvog, u suštini nepravednog pristupa, ne oduzimajući nikome pravo da komentira konkretnu presudu i rad konkretnog suca ili sudskog vijeća (što je u konkretnom povodu slučaj) ovim putem pozivamo sve koji kreiraju javno mnijenje, a u zaštiti sudaca i sudačke profesije, da jedan primjer ne koriste za napad na sudbenu vlast u cjelini” stoji u priopćenju UHS-a koje potpisuje predsjednik Damir Kontrec.

 

Galerija

Newsletter prijava

Konferencija

Napomene

PRIJAVITE KORUPCIJU

FOTKAJTE KORUPCIJU Filtrirajte korupciju

Područje korupcije

Gospodarstvo

Politika

Javni djelatnici

Ostalo

Pravosuđe

Mjesto korupcije

Pregledajte sve
Donirajte Indeks percepcije korupcije 2015